Dijsselbloem: Desastreus verlies PvdA vraagt om nieuwe gezichten

05 november 2017Leestijd: 2 minuten

Oud-PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem neemt met zijn beslissing om de politiek uit te gaan, naar eigen zeggen verantwoordelijkheid voor het historische verlies van zijn ex-partij. Het verlies moet volgens hem ‘betekenis hebben voor een nieuwe koers, en nieuwe gezichten’.

Dijsselbloem zit zondag bij het tv-programma Buitenhof.

Nieuwe koers, nieuwe gezichten

Over de kiezers die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen maart alleen maar op de PvdA hebben gestemd vanwege Dijsselbloems kandidatuur, zegt hij: ‘Dat maakt het ook zo moeilijk en pijnlijk, dus het is ook geen goed besluit maar toch heb ik het moeten nemen. En voor die mensen vind ik het heel vervelend.’ Hij verwijst naar de – in zijn woorden – ‘desastreuze verkiezingsuitslag’. De PvdA raakte tijdens de verkiezingen 29 zetels kwijt, een historisch verlies voor de partij. Volgens Dijsselbloem vraagt dat om een ‘nieuwe koers, en ten dele ook nieuwe gezichten’.

De oud-minister van Financiën maakte begin oktober bekend dat hij de Nederlandse politiek zou gaan verlaten. ‘De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb,’ schreef Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorzitter van de eurogroep

Dijsselbloem zelf zat – met een kleine onderbreking – van 2000 tot 2012 in de Kamer. Zijn portefeuilles varieerden van onderwijs, integratie, en vreemdelingenbeleid tot openbaar vervoer en fiscale zaken. In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet van de PvdA en VVD.

Wel blijft hij nog aan als voorzitter van de Eurogroep, waar hij vooral tijdens de Griekse schuldencrisis een grote rol speelde. Dijsselbloem is sinds januari 2013 Eurogroepvoorzitter, en blijft die functie tot medio januari vervullen.