Den Dolder

Dekker in actie tegen Den Dolder na moord Anne Faber

27 november 2017Leestijd: 2 minuten

De forensisch psychiatrische afdeling Altrecht Aventurijn, waar Michael P., verdacht van de moord op Anne Faber, verbleef, wordt aan banden gelegd. Tot nader order mag Aventurijn in Den Dolder geen zware patiënten meer opnemen.

De instelling moet eerst maatregelen nemen om de zorg op de psychiatrische afdeling te verbeteren, heeft minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) besloten.

Zwakke punten bij Aventurijn

Het plan daarvoor moet voor 22 december klaar zijn. Dekkers besluit komt na een hard oordeel van twee inspecties. In hun onderzoeksrapport signaleren zij veel zwakke punten: onder meer de personeelsbezetting is onder de maat en patiënten kunnen aan drugs komen. Aventurijn moet vaak externe medewerkers inzetten door het ziekteverzuim onder vast personeel en vacatures die niet snel genoeg worden opgevuld.

Dit jaar is één op de tien medewerkers ingehuurd, met pieken tot één op de vijf. De tijdelijke medewerkers zijn wel gekwalificeerd maar kennen zowel de vaste collega’s als de patiënten niet goed. Dat leidt tot gevoelens van onveiligheid en een hogere werkdruk bij het vaste personeel. Ook denken de medewerkers en het bestuur anders over de aanpak van verslaving onder patiënten, meldt de inspectie.

Drugs moet beter worden geweerd van terrein

Na de arrestatie van Michael P., verdacht van de moord op de Utrechtse Anne Faber (25), nam Aventurijn al maatregelen. Zo werden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen en kwam er een extra risicotoets voor de patiënten die er al waren en op hun verloven. Daarnaast stelden politie en buurtcoaches 24 uur per dag surveillances in, vooral bedoeld om het gevoel van onveiligheid bij omwonenden weg te nemen. Ook moet het ertoe leiden dat drugs beter worden geweerd van het terrein.

Aventurijn onderzoekt intussen wat het effect is van de intensieve surveillance, die tot midden januari duurt. De psychiatrische afdeling steekt de hand in eigen boezem. Het bestuur erkent de problemen en herkent zich in de aanbevelingen van de inspectie, over de personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek. ‘Er is in de hele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker,’ aldus het bestuur.

Michael P. toont wederom: tbs-weigeraars verdienen geen voordeel van de twijfel

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.