misdaad

Burgemeester Venlo: dodelijke schietpartij zorgt voor veel onrust

02 november 2017Leestijd: 2 minuten

Politie en justitie zoeken nog naar twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de fatale schietpartij in Venlo, in het stadsdeel Blerick. Volgens de politie is de schietpartij drugsgerelateerd.

Op klaarlichte dag werd woensdag de 22-jarige Ömer Köksal in het Venlose stadsdeel Blerick om het leven gebracht, vermoedelijk door twee gewapende mannen. De jongen werd doodgeschoten met meerdere kogels. Het slachtoffer zou familie zijn van Hacibey Köksal, oud-lid van de bende van Venlo.

Arrestatiebevel uitgevaardigd voor twee verdachten

Een 21-jarige verdachte zit al vast, bleek donderdag uit een verklaring van de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, en de politie. Maar de twee daders wisten te ontkomen. De identiteit van de mannen is bij de politie bekend, en er is een internationaal opsporingsbericht tegen hen uitgevaardigd.

De daders zouden zich bovendien korte tijd hebben opgehouden in kinderdagverblijf Sproetje in Blerick. ‘Dat gaat echt veel te ver,’ zei teamchef Richard Couwenberg van de politie daarover. Voor de kinderen is slachtofferhulp ingeschakeld.

Sinds de dodelijke schietpartij heerst er onrust in het Venlose stadsdeel. Die onrust leidde woensdagavond tot rellen: furieuze inwoners, veelal van Turkse afkomst, bekogelden de politie met hout en stenen. Door het grote aantal aanwezigen werd de politie flink gehinderd in haar zoektocht naar de verdachten van de schietpartij.

Bewoners bezorgd over machtsverlies politie

Volgens de verklaring van burgemeester Scholten veroorzaakte de schietpartij ‘veel emotie’ bij de Turkse gemeenschap in Venlo. Volgens hem staat de schietpartij los van eerdere incidenten. Eind augustus werd bijvoorbeeld de 44-jarige Kemal Zengin op straat voor zijn huisdeur doodgeschoten. Eén verdachte is nog niet opgepakt. En op 20 oktober vielen twee gewonden bij een schietpartij in Venlo.

Buurtbewoners gaven eerder op donderdag aan zich grote zorgen te maken over het machtsverlies van de politie in Blerick. Bezorgde buurtgenoten gaan verhaal halen bij het gemeentehuis. Hakim Karim, die hiertoe het initiatief neemt: ‘De schietpartij was vlak bij een peuterdagverblijf. Mensen werden bedreigd om vooral niet te getuigen wat ze hebben gezien. Gemeente en politie hebben dit onderschat. En als je ook nog hoort dat ze dan ook nog zaken laten liggen door de hoge werkdruk, maak je je grote zorgen. Wat is dit? Een derdewereldland?’

Een groeiende groep mensen, onder wie een groot deel van Turkse komaf, wilde woensdag eigenrichting plegen. Omdat een arrestatie uitbleef, richtte de woede van de omwonenden zich op de politie.

De agenten werden omsingeld, waarna de mobiele eenheid moest uitrukken om de gevaarlijke situatie het hoofd te bieden. De boze menigte werd uit elkaar gedreven door een charge, waarbij rake klappen werden uitgedeeld. Na een oproep via de megafoon – in het Turks  – om de omwonenden aan te sporen naar huis te gaan, keerde de rust terug. De flat waar verdachten van de dodelijke schietpartij zich mogelijk schuilhielden, werd uitgekamd, maar dit leidde niet tot een arrestatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.