Den Haag

OM eist geen straf voor agenten in zaak Henriquez

20 november 2017Leestijd: 1 minuut

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel schuldig, maar er wordt geen straf geëist. Het geweld dat zij op de Arubaan toepasten, was weliswaar buitenproportioneel, maar ‘dat zij ook schuldig zijn aan het overlijden van Henriquez, kan niet worden bewezen,’ aldus het OM.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke Henriquez in bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Daarbij werd veel geweld gebruikt, en onder meer de omstreden nekklem.

Hoe zat het ook alweer?

>> 4 vragen over dood Mitch Henriquez

Twee agenten zijn voor de arrestatie vervolgd. Zij zitten afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De agenten worden aangeduid met DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd, omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Rapport zette doodsoorzaak op losse schroeven

Aanvankelijk werd gedacht dat Henriquez was overleden door de nekklem, toegepast door DH01. Maar een nieuw rapport en nieuwe deskundigenverklaringen zetten die aanname weer op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak vorige week werden de deskundigen het niet met elkaar eens.

De uitspraak van de rechtbank staat gepland op 21 december.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.