Groningen

Verdachte schietpartij Groningse student aangehouden

06 november 2017

De hoofdverdachte van een schietpartij in Groningen enkele weken geleden is opgepakt. De politie vond Azim Aynaci maandag in een studentenflat aan de Duindoornstraat in de stad.

Ook twee anderen in het huis zijn opgepakt. Er werd rekening mee gehouden dat Aynaci naar het buitenland was gevlucht.

De twintigjarige Aynaci is van Turkse afkomst. De politie toonde zijn naam, leeftijd en foto eind oktober in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie had vooraf een ultimatum gesteld. De schutter moest zich voor de uitzending melden om te voorkomen dat zijn identiteit op tv werd onthuld. Hij reageerde niet op die oproep.

Geen duidelijke aanleiding voor het incident

Door de schietpartij op 15 oktober raakte een 21-jarige student verlamd aan zijn onderlichaam. Volgens de politie was er geen duidelijke aanleiding voor het incident op de Korreweg in Groningen.

Twee Groningers van negentien en twintig jaar werden kort na de schietpartij opgepakt. Zij zijn later vrijgelaten omdat al snel duidelijk werd wie de vermoedelijke schutter was. De twee mannen blijven wel verdachten in het onderzoek.

Geruchten dat Aynaci illegaal in Nederland is, sprak de politie eerder tegen. Hij heeft een verblijfsvergunning.

Zo beleefd om te stoppen

In de nacht van 14 op 15 oktober fietste het slachtoffer rond vijf uur ’s ochtends naar huis. Al fietsend werd hij aangesproken door drie licht getinte mannen, die hem vroegen of hij ‘iets wilde drinken’.

Volgens een woordvoerder van de Groningse politie was de jongen ‘zo beleefd om even te stoppen’, en zei hij tegen de mannen dat hij niets hoefde. Vervolgens werd hij aangevallen en beschoten. Hij wist te ontkomen, maar werd daarbij in zijn rug geraakt. Volgens een getuige, die de schoten hoorde, strompelde de jongen daarna nog zo’n 12 meter voort.

Spraken straattaal

Het slachtoffer verklaarde tegenover de politie dat de drie mannen onderling straattaal spraken. Toen hij werd neergeschoten riepen de twee anderen iets tegen de schutter. ‘Alsof ze het er niet mee eens waren dat hij schoot,’ aldus de politie.

Het drietal reed na de schietpartij hard weg in een groene Mazda Premacy. De auto werd kort daarna aangetroffen in de omgeving van station Groningen Noord. Naar aanleiding daarvan werd de negentienjarige verdachte die ochtend opgepakt. Een paar dagen later volgde de arrestatie van de twintigjarige Groninger.

‘Totaal onschuldig’

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen reageerde verbijsterd. Hij noemde het ‘bizar’ dat een jongen na het uitgaan zonder aanleiding wordt neergeschoten. ‘Totaal onschuldig van zijn fiets getrokken. Dit had iedereen kunnen overkomen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.