Referendum komt er: invoering sleepwet uitgesteld

01 november 2017Leestijd: 2 minuten
Kajsa Ollongren - bron: ANP

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. De Kiesraad laat weten dat het raadgevend referendum over de wet doorgaat.

De volksraadpleging vindt tegelijkertijd plaats met de gemeenteverkiezingen in maart.

De Wiv – in de volksmond inmiddels de ‘sleepwet’ – zou per 1 januari van kracht worden. Het duurt echter langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bepalen of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het verplaatsen van de invoeringsdatum heeft niets te maken met het referendum, meldt het ministerie in NRC.

Om de ‘sleepwet of ‘aftapwet’ is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data  op de kabel te onderscheppen. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Ruim 400.000 handtekeningen verzameld

Om het referendum mogelijk te maken, zijn ruim 400.000 handtekeningen verzameld. Het wordt naar verwachting in maart gehouden, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

Omdat het gaat om een raadgevend referendum, hoeven politici de uitslag niet over te nemen. Zo zei CDA-leider Sybrand Buma dat hij het referendum zinloos vindt en de regering het hoe dan ook moet negeren. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vond die uitspraken ‘niet zo verstandig‘. D66 was in het verleden groot voorstander van referenda.

Uit een gesprek met de NOS bleek gisteren dat ook Ollongren met de uitspraken van Buma in haar maag zit. ‘De heer Buma zit in de Kamer, ik in het kabinet,’ zei de bewindsvrouw. ‘U zult nog van mij horen op dit punt.’ Daarna negeerde ze verdere vragen van de journalist omdat het daar volgens haar ‘niet het juiste moment voor was’.

‘Staatsveiligheid staat of valt niet met een referendum’

Tegenover Elsevier Weekblad gaf ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers aan dat hij de uitslag van een mogelijk referendum negeert. ‘Zoiets zwaarwegends als de staatsveiligheid staat of valt niet met een referendum. Als ik de overtuiging heb dat onze diensten die wet nodig hebben, wil ik dat niet afhankelijk maken van een referendum.’

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet via een woordvoerder weten dat het referendum, als het aan de VVD ligt, geen invloed zal hebben op de invoering van de wet. Die wet is volgens haar hard nodig om Nederland veilig te houden.