Rutte III

Zijlstra en Wiebes stomen op naar belangrijke ministeries

16 oktober 2017

Halbe Zijlstra wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en Eric Wiebes krijgt de leiding over het ministerie van Economische Zaken. Bij dat ministerie wordt in het nieuwe kabinet ook Klimaat ondergebracht.

Zijlstra volgt Bert Koenders (PvdA) op. Wiebes komt op de post van Henk Kamp (VVD), meldt De Telegraaf.

Zijlstra en Wiebes bekleedden tijdens Rutte II al een prominente functie . Daar waren ze respectievelijk fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en staatssecretaris van Financiën. Het nieuwe kabinet heeft in totaal zestien nieuwe ministersposten te verdelen. Ook worden acht staatssecretarissen aangewezen.

Verbazing

De toewijzing wekt volgens de krant enige verbazing, omdat werd aangenomen dat de portefeuille Klimaat naar D66 of ChristenUnie zou gaan. Die partijen maakten zich in het verleden sterker voor milieu.

Naar verwachting staat het nieuwe kabinet 26 oktober op het bordes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.