Wilders: is rechter ‘minder’-proces wel neutraal?

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders tijdens de regiezitting in het hoger beroep - bron: ANP

Opnieuw heeft Geert Wilders twijfels over de onafhankelijkheid van een van de rechters in het ‘minder, minder, minder’-proces. De PVV-leider heeft informatie in handen dat Jeanne Gaakeer, de voorzitter van het gerechtshof, ook voorzitter is van de Stichting Gascaria en in die positie als jury in 2016 een prijs heeft toegekend aan een ‘linkse activiste’ die zich inzette voor vluchtelingen.

Wilders vertelde dit dinsdagmiddag tijdens de regiezitting, die plaatsheeft in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Actief in de kraakwereld

Naar eigen zeggen vernam hij pas van deze gegevens in de pauze, anders had zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, dit wel eerder aangekaart. ‘Ik twijfel of u [Gaakeer, red.] de persoon bent om mij te beoordelen in dit proces,’ sprak Wilders. De prijswinnende activist, Sinead Wendt, zou volgens De Telegraaf actief zijn in de kraakwereld, organiseerde een anti-Trump-protest en zou ook betrokken zijn geweest tegen demonstraties tegen Wilders zelf.

Syp Wynia: ‘de PVV is de tweede partij van het land en zet VVD en CDA danig onder druk. Toch gaat het niet lekker met Wilders’ geesteskind. Concurrent Forum voor Democratie trekt niet voor niets alle aandacht. Tijd dat de PVV een volwassen partij wordt.’ Lees meer >

Wendt kreeg de prijs voor haar scriptie met de titel ‘No More Blablabla’ over ongedocumenteerde vluchtelingen. Haar werk is niet alleen van een hoog academisch niveau, het getuigt ook van een persoonlijke betrokkenheid bij deze groep mensen.

De jury vond het bijzonder dat de persoonlijke inzet op geen enkele manier afdeed aan de scherpte van de theoretische analyse,’ is te lezen in het begeleidende juryrapport. Wendt ontving 1.000 euro.

Wilders hoopt dat zijn informatie niet waar is en als die wel klopt, dan wil hij dat Gaakeer dit in perspectief plaatst. Doet zij dat niet, dan zou ‘verschoning’ een optie zijn, de stap dat een rechter zich op eigen initiatief terugtrekt. Wilders sprak nog niet over wraking. Dat betekent dat hij de rechter verzoekt op te stappen. Daar moet een andere raadkamer dan een besluit over nemen. De regiezitting ging na Wilders’ aantijgingen verder. Gaakeer zei dat het hof er op de tweede regiezitting donderdag op terug zal komen. In mei is de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep.

Veel getuigen alten oproepen

Wilders’ advocaat Knoops wil veel getuigen laten oproepen. Het gaat onder anderen om premier Mark Rutte (VVD) en enkele ministers uit Rutte-II, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (CDA) en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Ook wil hij de duizenden mensen laten verhoren die aangifte deden tegen Wilders om zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken in 2014. Knoops denkt dat van hogerhand is toegewerkt naar vervolging van de PVV-leider.

Hij wil weten of bewindslieden afspraken hebben gemaakt, over onder meer hun reactie op de uitlatingen van Wilders. Volgens de scheiding der machten mogen politici zich niet bemoeien met rechtszaken. Ook vermoedt de advocaat sturing vanuit het Openbaar Ministerie (OM) om aangifte te doen bij de politie. De manier waarop vervolgens aangifte werd gedaan, rammelt aan alle kanten, oordeelt Knoops.