Misdaad

Waar is vrouwenhandelaar Saban Baran? Dit zegt Turkije erover

26 oktober 2017

Verwarring over de Turkse vrouwenhandelaar Saban Baran. Duitse media meldden eerder dat de veroordeelde mensenhandelaar vanuit Turkije agressieve callcenters zou leiden, maar volgens Turkse autoriteiten zit hij gewoon vast in een cel in Antalya.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vroeg Turkije naar aanleiding van de berichtgeving over callcenters om opheldering. De Turkse autoriteiten lieten weten dat hij in de gevangenis zit in de Turkse badplaats Antalya, waar hij zijn celstraf voor mensenhandel uitzit.

Malafide callcenters

Volgens de Turkse autoriteiten blijft hij nog vastzitten tot 8 januari 2026, al zou hij ook in oktober 2021 in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde eerder deze week dat Baran vanuit Turkije een callcenterring zou leiden die op agressieve en malafide wijze energiecontracten verkoopt in Duitsland. Volgens het OM was dat de reden ‘extra voorzichtigheid te betrachten bij het doen van navraag over zijn actuele verblijfplaats’.

Baran werd in 2010 in Nederland veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor mensenhandel, maar was toen al het land uit gevlucht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde hem bij verstek. Baran wist naar Turkije te vluchten omdat hij een week verlof had gekregen. Omdat de Turken geen staatsburgers uitleveren, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter slot en grendel te krijgen. In Turkije werd hij overigens ook al twee keer eerder veroordeeld.

Grootschalige uitbuiting in de Amsterdamse prostitutie

Een Turkse rechter bepaalde vorig jaar dat Baran zijn in Nederland verdiende straf in Turkije moet uitzitten. Baran stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de wallen.

De advocaat en zakenpartner van Baran verklaarden eerder deze week al dat hij in de gevangenis in Antalya zit. Maar uit e-mails zou blijken dat Baran nog actief is binnen het bedrijf. Volgens Turkse media was hij na zijn veroordeling in Turkije dan weer naar Oekraïne gevlucht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.