Formatie

Rutte III haalt gekozen burgemeester uit de mottenballen

07 oktober 2017

Het nieuwe kabinet is voor het instellen van een gekozen burgemeester. Ook wil Rutte III criminelen zwaarder straffen. Door de vervroegde vrijlating van criminelen te bemoeilijken, wil Rutte III ervoor zorgen dat zware criminelen langer in de cel blijven zitten.

Dat meldt De Telegraaf. Op dit moment kunnen gevangenisstraffen met een derde worden ingekort, waarna de gedetineerde vervroegd vrij komt. Dit gebeurt in vrijwel elk geval. Het nieuwe kabinet wil die regeling in principe behouden, maar wil een maximum stellen van twee jaar. Als iemand achttien jaar cel opgelegd krijgt van de rechter, kan hij na zestien jaar cel vervroegd vrijkomen.

Als het aan Rutte-III ligt, mogen criminelen niet meer zomaar na twee derde van hun straf de straat op. Ze moeten aantonen dat ze  de vervroegde vrijlating echt verdienen.

Gekozen burgemeester

Ook wil het nieuwe kabinet de grondwetswijziging voor de gekozen burgemeester nieuw leven inblazen. Dat meldt de Volkskrant. Daarmee wordt een oud kroonjuweel van D66 weer van stal gehaald. In het tweede kabinet Balkenende probeerde D66 de gekozen burgemeester in te voeren. Dat plan werd toen door de PvdA-fractie in de Eerste Kamer getorpedeerd.

Meer uit het regeerakkoord

Er is al een reeks van maatregelen uit het regeerakkoord gelekt. Zo gaat de belasting omlaag waarmee vooral middeninkomens moeten profiteren, krijgt Defensie er tot 1,5 miljard euro bij, wordt de werkdruk in het onderwijs aangepakt, gaat de vennootschapsbelasting omlaag en blijft het eigen risico in de zorg de komende jaren op 385 euro. Ook zijn de partijen van plan om flink te snijden in de hypotheekrenteaftrek, en krijgen migranten met een status niet meer direct toegang tot de verzorgingsstaat.

De vier partijleiders komen maandagochtend nog even bij elkaar. ‘Dan is het echt nog de puntjes op de i zetten’ zegt Buma vrijdag. Daarna kunnen de fracties het akkoord doornemen. Ook Buma is ervan overtuigd dat hij het akkoord ‘in volle overtuiging’ aan de fractie kan voordragen.

Groter kabinet

Het nieuwe kabinet wordt groter dan de laatste twee. Er komen zestien ministers en negen staatssecretarissen. Ook komen er een paar nieuwe ministers. Zo komt er weer een minister van Landbouw en ook voor Klimaat komt een aparte bewindsman. Mogelijk komen er nog twee nieuwe posten bij.

Segers gaat in ieder geval in de Kamer zitten. Buma en Pechtold willen nog niet kwijt of zij in het kabinet gaan of fractieleider blijven. Het nieuwe kabinet heeft in beide Kamers van het parlement slechts een meerderheid van één zetel. Een sterke fractievoorzitter is van belang om dissidente Kamerleden binnenboord te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.