Toch opeens meer onderzoek naar aanrijding bij Centraal Station

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie doet toch nog aanvullend onderzoek naar het incident waarbij een auto inreed op het publiek bij Amsterdam Centraal. De politie en het stadsbestuur concludeerde dat dit gebeurde als gevolg van een hypo. Het OM heeft gevraagd om een medisch specialist om te onderzoeken of dit klopt.

De bestuurder (45) heeft suikerziekte en had ten tijde van het incident in juni een lage bloedsuikerspiegel, luidde de conclusie. Hij zou onwel zijn geworden en drukte het gaspedaal in. De medisch deskundige die is ingeschakeld moet onderzoeken of het incident inderdaad past bij een lage bloedsuikerspiegel, meldt AT5 donderdag.

‘Gebeurt vaker’

Volgens het OM is het ‘niet uitzonderlijk’ dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan. Wanneer het is afgerond, is nog niet bekend. De aanrijding in juni zorgde voor ophef, omdat de automobilist met hoge snelheid inreed op het publiek. Daardoor raakten zeven mensen gewond, onder wie drie Israëliërs.

In augustus werd de identiteit van de bestuurder onthuld door de website GeenStijl: Het ging om Khalid Karmaoui, een 45-jarige man die in de Marokkaanse stad Casablanca is geboren. Het bestand met zijn naam werd door iemand binnen de politie gelekt. De politietop reageerde overigens woedend, en begon een onderzoek naar de oorsprong van het lek en pakte een medewerker op.

Twijfel over de toedracht

Onmiddellijk na het incident werd getwijfeld aan de toedracht. De politie meldde dat er geen indicatie was dat het om iets anders (terreur, bijvoorbeeld) zou gaan dan een onwelwording. Ook deze week nog, benadrukte de gemeente Amsterdam dit:  ‘De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa. Hier bleek dat sprake was van een ongeluk’, schreef de gemeente.

Na het incident ontstond bovendien ophef over de beveiligingscamera’s op het plein voor het Centraal Station. Het ongeluk werd niet gefilmd omdat de camera’s dat stuk van het plein op dat  moment niet in beeld brachten. De camera’s staan standaard gericht op plekken waar veel overlast voorkomt.