Den Haag

Thom de Graaf (D66): ‘Volgens mij is er niemand tegen de sleepwet’

28 oktober 2017

Fractievoorzitter Thom de Graaf van D66 in de Eerste Kamer denkt dat geen enkele partij tegen de sleepwet is. Wel is De Graaf van mening dat de wet belangrijke waarborgen mist. Dit zegt hij vandaag in radioprogramma Kamerbreed.

‘Volgens mij is er niemand tegen, maar er zijn wel een aantal mensen die bezwaren tegen die wet hebben,’ zegt Thom de Graaf.  ‘Mijn fractie heeft tegen de wet in de Eerste Kamer gestemd, we vonden de waarborgen niet goed genoeg op een aantal onderdelen.’

De discussie rondom de sleepwet is opgelaaid, nadat CDA-leider Sybrand Buma zegt dat hij niet zal luisteren naar een referendum over de sleepwet.

Dat zegt Buma in de Volkskrant. Met zijn uitlatingen over een raadgevend referendum over de sleepwet, gooit CDA-leider Sybrand Buma de knuppel in het hoenderhok. Volgens Buma zal de regering het raadgevend referendum over de sleepwet negeren.

‘Referendum rest uit verleden’

We hebben al afgesproken dat we het referendum gaan afschaffen,’ zegt Buma in de Volkskrant. Het is een rest uit het verleden. Een staartje. En ik wil dat die sleepwet doorgaat. Hier ga ik uiteindelijk de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.’

Opmerkelijk, want de wet voor het raadgevend referendum is nog niet officieel van tafel. De nieuwe regering heeft plannen om het raadgevend referendum te schrappen. Dit plan moet echter nog door de Eerste en de Tweede Kamer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Sleepwet moet worden aangescherpt’

Thom de Graaf meent dat de invoering van de sleepwet niet ter discussie staat, maar dat er op een aantal criteria bezwaren zijn. Dit is opmerkelijk: er werden afgelopen maanden in rap tempo 300.000 handtekeningen verzameld om een sleepwet referendabel te maken. Ook is opmerkelijk dat D66 in de Eerste Kamer tegen dezelfde sleepwet heeft gestemd. De Graaf wil wel dat er waarborgen worden aangebracht en dat de wet moet worden aangescherpt.

De aanvragers van het referendum spreken van de ‘sleepwet’, omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.