Student (21) permanent verlamd na bizarre schietpartij in Groningen

18 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Korreweg in Groningen, waar het slachtoffer fietste - Foto: ANP

In de nacht van zaterdag op zondag is een 21-jarige student zonder reden neergeschoten na een avond stappen in Groningen. De jongen leeft nog, maar is voor de rest van zijn leven verlamd aan zijn onderlichaam.

Het verhaal achter de schietpartij is bizar. De jongen fietste rond vijf uur ’s ochtends naar huis over de Groningse Korreweg en werd al fietsend aangesproken door drie licht getinte mannen, die hem vroegen of hij ‘iets wilde drinken’, schrijft Het Dagblad van het Noorden.

Op de vlucht beschoten

Volgens een woordvoerder van de Groningse politie was de jongen ‘zo beleefd om even te stoppen’, maar vertelde hij de mannen dat hij niets hoefde. Vervolgens werd hij aangevallen en beschoten. Hij wist weg te komen, maar op de vlucht werd hij nog een keer beschoten en in zijn rug geraakt. Volgens een getuige, die de schoten hoorde, strompelde de jongen daarna nog zo’n twaalf meter voort.

‘Niemand begrijpt eigenlijk wat er daarna gebeurde: de mannen gingen om hem heen staan, hij werd aangevallen en hij hoorde ineens een knal. Dat bleek een schot. De student was toen al geraakt. Hij kon nog wegrennen, maar is tijdens zijn vlucht nog een paar keer beschoten. Hij werd onder meer geraakt in zijn rug, waardoor hij nu verlamd is,’ aldus de politie.

Volgens getuigen reden de verdachten hard weg in een groene Mazda Premacy. Die auto werd kort daarna aangetroffen in de omgeving van het station Groningen Noord.

De politie heeft een van de drie mannen weten te arresteren. Het gaat om een 19-jarige man uit Groningen. De rest loopt nog vrij rond. ‘Het waren drie mannen, van begin 20, die onderling straattaal spraken. De student hoorde toen hij werd neergeschoten dat de andere twee iets riepen tegen de schutter. Alsof ze het er niet mee eens waren dat hij schoot,’ aldus de politie.

Hulp van het publiek

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen reageerde verbijsterd. Hij noemt het ‘bizar’ dat een jongen na het uitgaan zonder enige aanleiding wordt neergeschoten. ‘Totaal onschuldig van zijn fiets getrokken. Dit had iedereen kunnen overkomen.’

De politie roept de hulp in van het publiek in deze schokkende zaak: ‘Dat deze jonge Groninger voor zijn leven verlamd is, en de impact die het heeft op hem en zijn omgeving, is met geen pen te beschrijven. Dit is zo’n ernstige zaak, hier moet duidelijkheid over komen. Het beste is als de verdachten zichzelf melden. Maar daarnaast hebben we echt de hulp van het publiek nodig.’ Het programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de zaak. Dat heeft veertien tips opgeleverd.