Rutte: ‘Regeerakkoord is af’

10 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte naar aanloop van de laatste bijeenkomst van de onderhandelende partijen over het regeerakkoord, dat dinsdag wordt gepresenteerd - Foto: ANP

De politiek moet meer om ‘Nederland’ en minder om ‘cijfers en Den Haag’ draaien. Hoewel het economisch beter gaat, ervaart de burger dat niet zo.

Dat staat in de inleiding van het regeerakkoord, die in handen is van BNR. Dat document beslaat twee pagina’s, waarin de koers voor de komende jaren wordt uitgezet. Premier Mark Rutte meldt dinsdagochtend dat het regeerakkoord definitief klaar is, en dat het om 12.30 uur naar Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, gaat.

‘Nederlanders en Nederland’

Volgens de aanstaande regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ervaren nog te veel burgers niet dat het economisch goed gaat: ‘Nog te veel mensen denken: prachtig, al die goede economische cijfers, maar ze gelden niet voor mij. Als veel mensen achterblijven, is uiteindelijk de hele samenleving de dupe.’

Volgens de inleiding moet politiek dan ook gaan ‘over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag. Dat is wat mensen vragen.’

Flexcontracten

De nieuwe coalitie wil de flexibilisering in de arbeidsmarkt terugdringen. Volgens de tekst moet er een ‘nieuwe balans tussen flex en vast’ worden gevonden. In het voorwoord staat: ‘Een flexibele arbeidsmarkt is een groot goed, maar kan ook doorschieten.’

Volgens de nieuwe coalitie moet het voor werkgevers ‘financieel aantrekkelijker en minder risicovol’ worden om mensen ‘een gewoon arbeidscontract aan te bieden’.

Klimaatbeleid en identiteit

Kabinet Rutte-III wil bovendien ‘het belastingstelsel vergroenen’. De partijen spreken van een ‘ambitieus klimaatbeleid’, waarin Nederland duurzaam moet worden. Daarbinnen komt er volgens de partijen een nationaal Klimaat- en energieakkoord aan, ‘waarmee we met alle partijen de CO2-uitstoot fors gaan verlagen.’

Ook de Nederlandse identiteit komt aan bod. De coalitie wil dat mensen daar trots op zijn. Dit komt vermoedelijk uit de koker van het CDA, dat daar tijdens de verkiezingscampagne continu op hamerde. De partijen spreken van een ‘herkenbaar Nederland’, waarin ‘onze taal, onze vlag, ons volkslied, onze herdenkingen en onze grondwet geen symbolische relikwieën’ uit het verleden zijn, maar ‘tekenen van trots, vrijheden, rechten en plichten die horen bij Nederland, het Nederlanderschap en onze democratische rechtstaat.’ Die waarden moeten volgens het nieuwe kabinet worden ‘onderhouden, gedeeld en doorgegeven. Aan elkaar en aan nieuwkomers.’

Maandagavond gaven de Tweede Kamerfracties van de onderhandelende partijen groen licht voor het akkoord, dat dinsdag formeel wordt gepresenteerd. Deze week nog wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd. Het nieuwe kabinet zal dan in de week van 23 oktober op het bordes verschijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.