#Rutte III

Rutte ontvangt de drie vicepremiers in spe (foto’s)

21 oktober 2017

Nu alle ministers en staatssecretarissen bekend zijn, moeten ze langs bij de oude en nieuwe premier Mark Rutte. Hij ontvangt als formateur de beoogde bewindslieden, om hen te vragen of ze nog iets ‘op hun kerfstok’ hebben. De drie aanstaande vicepremiers zijn de eersten.

De VVD-leider begon zaterdagmiddag met de drie vicepremiers van de coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie. Eerst had hij op het Binnenhof een persoonlijk gesprek met D66-wethouder in Amsterdam, Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Ollongren oude bekende van Rutte

‘We hebben het erover gehad hoe we gaan samenwerken in het team,’ zei Ollongren toen ze weer buiten stond. Ze sprak over een heel mooie baan: ‘Ik ben er ontzettend trots op en vereerd.’ Het gaat volgens haar om een heel zware portefeuille, maar ze ziet er naar eigen zeggen niet tegenop. Ze wijst op haar ervaring in Amsterdam. Ollongren (50) is een oude bekende van Rutte. Ze was als vertrouweling van de premier hoogste ambtenaar (secretaris-generaal) op het ministerie van Algemene Zaken.

Ollongren verruilt Amsterdam voor het Binnenhof – bron:ANP

Na Ollongren was het de beurt aan de 40-jarige Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hij zag het gesprek als een ‘goed begin van een mooie periode’. Volgens hem zal zijn ervaring als wethouder in Rotterdam goed van pas komen. Zeker in de zorg zie je dat juist de rol van de gemeente steeds groter wordt, zei hij.

De Jonge had speciaal voor de gelegenheid een opmerkelijk paar schoenen uitgezocht – bron:ANP

Boerderij

Carola Schouten (ChristenUnie, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schoof als laatste aan. De 40-jarige politicus, opgegroeid op een boerderij, kent Rutte inmiddels ook goed, aangezien zij als formatieonderhandelaars heel wat tijd met elkaar doorbrachten.

Schouten leerde Rutte goed kennen tijdens de ellenlange formatie – bron:ANP

Maandag en dinsdag gaan de andere ministers en staatssecretarissen naar de formateur. Ze zijn al gescreend door onder meer de Belastingdienst en de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook hebben de aankomend bewindslieden hun nevenactiviteiten moeten opgeven. Het is de bedoeling dat Rutte III donderdag bij de Koning op het bordes staat. Dan komt er een einde aan de langste formatie ooit.

Bekijk hier alle ministers die zitting zullen nemen in Rutte III >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.