Nog een plan van Rutte III: genderneutrale overheden

08 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Genderneutrale toiletten in Amerika - bron: AFP

De overheid gaat niet langer onnodig opschrijven of iemand man of vrouw is. Het aanstaande kabinet Rutte III, bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, wil dat alle overheden zoveel mogelijk genderneutraal te werk gaan.

De maatregel is een van de manieren waarop de nieuwe coalitie de rechten van LHBT’ers versterkt, meldt de NOS.

Niet zomaar meer vragen naar geslacht

Zo wordt ook Artikel 1 van de Grondwet aangevuld. Daarin moet worden opgenomen  dat discriminatie op basis van een handicap of seksuele oriëntatie niet meer mag. Maar aanpassing van de Grondwet is nog niet zo eenvoudig, omdat de wijziging twee keer door de Eerste en de Tweede Kamer moet, waarbij de wijziging de laatste keer met een twee derde meerderheid moet worden aangenomen.

Genderneutrale taal…waarom ook niet eigenlijk? Lees dit commentaar van Gerry van der List >

Ook wordt de Tweede Kamer tussentijds ontbonden zodat er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. Het is, als het nieuwe kabinet eenmaal is geïnstalleerd, de bedoeling dat gemeenten, provincies en het rijk niet zomaar meer gaan vragen naar het geslacht als dat niet nodig is, bijvoorbeeld in brieven van de gemeente over de afvalstoffenheffing of de WOZ-waarde. In sommige gevallen is het wel nodig, zoals het paspoort of een identiteitsbewijs.

Proef met legale wietteelt

Gisteren werd een ander plan van Rutte III bekend. Het aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid, meldde RTL Nieuws. Met de proef moet duidelijk worden of de criminaliteit afneemt dankzij legale teelt en of deze wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen.

Het experiment moet in enkele grote en middelgrote plaatsen de complete keten van teelt tot verkoop in de coffeeshops reguleren. Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking. CDA en ChristenUnie verzetten zich altijd sterk tegen legalisering van de wietteelt. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten ‘wietwet’ van D66.