Tweede Kamer

Wilders snoeihard: ‘Rutte is een politieke oplichter’

12 oktober 2017

Mark Rutte is een politieke oplichter. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Het gaat er hard aan toe tijdens het debat over het Regeerakkoord. De inbreng van VVD-leider Mark Rutte wordt direct onderbroken. SP-leider Emile Roemer en PVV-leider Geert Wilders leggen hem het vuur aan de schenen.

‘Het is zover, er is een regeerakkoord,’ zo opent Rutte het debat.  De leider van de VVD is enthousiast over de uitkomst. ‘De normale Nederlander gaat erop vooruit,’ stelt Rutte vast over de resultaten van de formatie.  Zodra Rutte de woorden ‘normale Nederlander’ noemt, veert Emile Roemer op.

Volgens Roemer heeft het Regeerakkoord weinig oog voor de problemen in de zorg. ‘De zwaksten in de samenleving worden gekortwiekt,’ aldus Roemer. Hij verwijt Rutte dat de nieuwe regering de zorg kortwiekt en het personeel het werk onmogelijk maakt. ‘Rutte heeft wel heel veel lef, de premier heeft tachtigduizend mensen uit de zorg weggejaagd. Schaam u!’

‘Rutte is politieke oplichter’

Ook Wilders heeft met Mark Rutte nog een appeltje te schillen. ‘Mensen voelen zich door Rutte belazerd. Enerzijds wordt de belasting verlaagd, maar de btw wordt wel hoger. Meer geld voor ontwikkelingshulp, maar minder voor zorg. De mensen hebben in Rutte geen vertrouwen meer. Rutte is een politieke oplichter.’

Rutte verwijt Wilders opnieuw dat de PVV op cruciale momenten wegloopt. ‘Dat is niet zo,’ pareert Wilders. ‘Juist de PVV stond als winnaar van de verkiezingen te springen om te regeren.’ De PVV is de tweede partij met 20 zetels.

Rutte zegt dat het met het programma van de PVV niet mogelijk is om een coalitie te smeden. ‘Geert Wilders is als een vrouw die niet bemind wil worden, en daarom  zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet,’ parafraseert Rutte. Glad ijs, merkt Wilders: ‘Wat weet de heer Rutte nou van vrouwen?’, vraagt Wilders, wat tot grote hilariteit leidt in het parlement.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Methode Rutte is fopspeen’

‘209 dagen heeft het geduurd, zegt Geert Wilders tijdens zijn inbreng. ‘Dat komt omdat PVV niet mee mocht praten. De democratie is opzij geschoven. De uitslag van de verkiezingen is genegeerd. Stemmers krijgen klap in het gezicht en een trap na trap na. Nu, met het nieuwe kabinet, is de tijd van wijndrinken en Netflixen voor VVD-Kamerleden voorbij. Ze kunnen nu roffelen voor een nieuwe leider.’

‘Dit Regeerakkoord is als een verkoper komt je aan de voordeur pakketjes aanbieden, terwijl via de achterdeur je huis wordt leeggeroofd. De methode Rutte is een fopspeen,’ zegt Wilders.

Pechtold waant zich Johan de Witt

D66-leider Alexander Pechtold roemt de regie van de Tweede Kamer in de formatie. Eerder was de Koning nog betrokken, maar wordt die taak uitgevoerd door de Kamervoorzitter. Op de vraag van FvD-leider Thierry Baudet waar Pechtold was bij het schrappen van de wet over het raadgevend referendum, antwoordt Pechtold: ‘Op de Stadhouderskamer of in het Johan de Witthuis.’ Baudet: ‘En wat ging er door u heen?’ Pechtold: ‘Ik voelde me Johan de Witt.’

Pechtold verklaart: ‘Ik wil net als Johan de Witt tot het einde vechten voor mijn principes en idealen. D66 wil de mogelijkheden voor Nederlanders om betrokken te raken bij de politiek. Daar zijn vele manieren voor. Afgelopen tijd hebben we dat met het referendum geprobeerd. Daar hebben we van geleerd, maar een referendum is niet geschikt voor ingewikkelde vraagstukken, en levert verwarring op. Daarom heeft D66 besloten andere manieren te zoeken voor vernieuwing van democratie. Zoals bijvoorbeeld de gekozen burgemeester.´

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.