Amsterdam

Politie betreurt achterdocht over incident met auto Amsterdam

04 oktober 2017

De politie benadrukt het nog maar een keer: de aanrijding op het Stationsplein in Amsterdam was absoluut een ongeluk en geen terreur. Daarover was argwaan ontstaan, maar de politie wil dat voor eens en altijd de kop indrukken.

Het onderzoek naar het incident is afgerond. Daaruit blijkt dat het zeker een ongeluk was. De politie zegt lessen te hebben geleerd.

De communicatie kan beter: het is doel is om ‘meer helderheid te scheppen en twijfel en achterdocht weg te nemen’, is te lezen in een brief van de gemeente, meldt de Amsterdamse zender AT5.

Geen mededeling over etniciteit

Een van de beschuldigingen aan het adres van de politie was dat er geen mededeling werd gedaan over de etniciteit van de autobestuurder, die in juni inreed op toeristen vlak voor het Amsterdamse Centraal Station. Dat hoeft volgens de gemeente ook helemaal niet:  ‘De politie communiceert niet over de etniciteit van betrokkenen bij verkeersongelukken. De politie meldt slechts leeftijd en woonplaats.’ GeenStijl wist de hand te leggen op documenten waaruit bleek dat de automobilist van Marokkaanse afkomst was. Die documenten waren afkomstig van de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie lijkt het erop dat het een screenshot is van informatie op een politiecomputer: ‘Wij tillen hier zwaar aan.’ De 45-jarige bestuurder ramde met zijn auto in op zeven voetgangers. Daar liepen zij verwondingen op. De officiële lezing is dat de bestuurder onwel was geworden door een te lage bloedsuikerspiegel. Er zouden geen beelden zijn van het incident, ondanks de vele camera’s die voor het Centraal Station staan opgesteld.

De man wist volgens de politie ‘niet hoe hij in het centrum van Amsterdam is terechtgekomen’. De politie nam de automobilist mee naar het ziekenhuis waar zijn insulinepomp werd uitgelezen. Ook is bloed bij hem afgenomen, dat wordt onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Verschillende ooggetuigen betwistten de lezing van de politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.