Den Haag

Ook ChristenUnie negeert referendum

30 oktober 2017

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil de staatsveiligheid niet afhankelijk maken van een raadgevend referendum over de zogenoemde sleepwet.

Hoewel hij niet op het referendum wil vooruitlopen, zegt Segers tegen Elsevier Weekblad: ‘Zoiets zwaarwegends als de staatsveiligheid staat of valt niet met een referendum. Als ik de overtuiging heb dat onze diensten die wet nodig hebben, wil ik dat niet afhankelijk maken van een referendum.’

Segers onderschrijft visie CDA-collega

Eerder zei CDA-fractieleider Sybrand Buma al dat hij de uitslag van een eventueel raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) – ook sleepwet genoemd – gaat negeren.

Hij suggereerde dat coalitiepartners VVD, D66 en ChristenUnie het hiermee eens zijn, maar D66 toonde zich verbolgen over de uitlatingen van Buma. Segers onderschrijft de visie van zijn CDA-collega.

Eerste scheurtje in coalitie?

De ChristenUnie maakt sinds vorige week deel uit van Rutte III. De uitspraken van Buma en de reactie erop van D66-Kamerlid Kees Verhoeven en D66-senator Thom de Graaf leidden tot conclusies dat ‘het eerste scheurtje’ in de nieuwe coalitie was gekomen.

De WIV is al door het parlement aangenomen. De ChristenUnie heeft in beide Kamers voorgestemd. ‘Wij  hadden zorgen over het toezicht, maar dat is verbeterd. Bovendien is de evaluatie van de wet vervroegd,’ zegt Segers.

Geen invloed op invoering van de wet

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen laat via een woordvoerder weten dat het referendum als het aan de VVD ligt, geen invloed zal hebben op de invoering van de wet. Die wet is volgens haar hard nodig om Nederland veilig te houden.

‘Onze anti-terreur wet is met allerlei waarborgen en toetsing omkleed en daardoor niet te vergelijken met bijvoorbeeld die in de Verenigde Staten. Het is goed dat diensten die bevoegdheden krijgen. Wij blijven dus voor die wet. Het belang voor onze veiligheid is groot. Hopelijk kunnen we er aanslagen mee voorkomen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.