Den Dolder

Michael P. verborg lichaam Faber eerst op andere plek

27 oktober 2017

De verdachte van de moord op Anne Faber (25) Michael P. verborg het lichaam van de Utrechtse eerst op een nog onbekende plek. Daarna verplaatste hij haar met de auto naar een bos bij Zeewolde.

Dat melden bronnen aan het AD. De avond van Fabers verdwijning reed P. op een gestolen en onverzekerde scooter. De recherche houdt er volgens de krant rekening mee dat hij op inbrekerspad was. Het is nog onduidelijk hoe Faber om het leven is gebracht en waar dat is gebeurd. Woensdag meldde het OM dat Faber ook verkracht is.

Het lichaam van de vrouw werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. Ze verdween op 29 september nadat ze een stuk was gaan fietsen. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers.

Voorbereid op terugkeer

Na de arrestatie van P. op 9 oktober vond de politie het lichaam van Faber drie dagen later in Zeewolde. De verdachte had de vindplek aangewezen. Hij verbleef op dat moment in de psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar hij werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Eerder werd hij veroordeeld voor de dubbele verkrachting van twee minderjarige meisjes en voor straatroven. Veel mensen zijn verontwaardigd over het feit dat P. al na zeven jaar werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij eerder tot elf jaar was veroordeeld. Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken.

In de kliniek had P. onder meer een seksuele relatie met zijn begeleidster en  bezwangerde een medepatiënt. Bewoners zelf beschreven de kliniek als een ‘drugshol’. Donderdag bleek dat P.  in de kliniek grote vrijheden genoot. Zo kon hij zonder problemen naar een avondschool.

Match met profiel

P. kwam in beeld toen er van hem DNA was ontdekt op de gevonden jas van Anne. Dat gaf een match met een profiel in de landelijke databank, wegens zijn eerdere veroordeling. Bloedsporen van Faber die zijn aangetroffen in de auto die P. tot zijn beschikking had, zorgden voor een doorbraak.

Donderdag besloot de rechtbank dat Michael P. nog drie maanden in voorarrest blijft zitten. Hij wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Op 10 januari is de eerste pro-formazitting van zijn proces.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.