Criminaliteit

Kwart van burgemeesters bedreigd door onderwereld

05 oktober 2017

Een kwart van de burgemeesters in Nederland krijgt weleens te maken met dreigementen uit het criminele circuit. Dat blijkt uit een onderzoek naar de invloed van georganiseerde misdaad in het openbaar bestuur.

De ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken sloegen de handen ineen, en lieten samen de beïnvloeding van ambtenaren, raadsleden, wethouders en burgemeesters onderzoeken. Dit gebeurde nadat de Tweede Kamer de ministeries vroeg hoe ver de invloed van het criminele circuit reikt in het openbaar bestuur.

Van de 225 respondenten met een ambtsketting zei 24 procent weleens  te zijn bedreigd. Volgens het onderzoek gaat het vooral om burgemeesters uit de grotere gemeenten. Voor zover bekend zijn geen van de burgemeesters onlangs met geweld in aanraking gekomen. Ook wordt een groot aantal wethouders bedreigd: meer dan één op de tien. Acht procent van de ondervraagde raadsleden zegt weleens bedreigd te zijn.

Criminele circuit probeert bestuur te beïnvloeden

Uit het onderzoek blijkt dat er vanuit het criminele circuit wel degelijk pogingen worden ondernomen om de invloed op het openbaar bestuur te vergroten. Van grootschalige beïnvloeding door criminelen is echter geen sprake.

Uit een enquête van het onderzoeksbureau rijst ook het vermoeden dat gemeentes worden geïnfiltreerd door criminele organisaties. In een kwart van de gemeentes wordt melding gemaakt van mogelijke infiltranten uit het criminele circuit. Het vermoeden gaat vooral op voor raadsleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.