Den Haag

Rutte III in Trêveszaal en zo vertrekt Schippers (foto’s)

26 oktober 2017

In Den Haag had donderdag een wisseling van de wacht plaats. Voormalige ministers pakten hun biezen, nieuwe bewindslieden van het Rutte III kwamen. Niet voordat koning Willem-Alexander hen had beëdigd, natuurlijk.

Altijd een bijzondere dag in de Nederlandse parlementaire democratie, die, als bijna vanzelfsprekend, mooie beelden oplevert.

Elsevier Weekblad zet er een paar onder elkaar: van vrolijke gezichten in de Trêveszaal, waar de ministers elke vrijdag samenkomen tot aan het vertrek van ministers en staatssecretarissen uit het vorige kabinet (met VVD en PvdA).

Het leidt tot enige weemoed, als je ruim vier jaar innig met elkaar hebt samengewerkt, blijkt wel uit onderstaand beeld. Dit zijn de afzwaaiende minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en ‘haar’ staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) bij hun afscheid.

Bron:ANP

PvdA’er Jeroen Dijsselbloem blijft weliswaar nog even eurogroepvoorzitter (ten minste tot half januari), maar verlaat wel het ministerie van Financiën vandaag. Hij draagt het stokje over aan zijn 42-jarige collega Wopke Hoekstra van het CDA.

Lees hier wat Carla Joosten vindt van het vertrek van Dijsselbloem uit de politiek>

Bron:ANP

Voor de nieuwe bewindslieden is het even wennen: behalve premier Rutte heeft namelijk geen van hen ervaring als minister, maar is wel voldoende bestuurlijke ervaring in de Trêveszaal. De premier zit hier zijn eerste ministerraad voor van zijn nieuwe termijn in het Torentje.

bron:ANP

En zo stond de kersverse ministersploeg rond een uurtje of 12 vanochtend op het bordes, met naast koning Willem-Alexander Rutte en de drie vicepremiers Kajsa Ollongren (D66), Carola Schouten (ChristenUnie) en Hugo de Jonge (CDA). Vooral de schoenenkeuze van laatstgenoemde deed wat stof opwaaien: niet netjes, ongepast naast het staatshoofd. ‘Tjonge, wat een domme schoenen, Hugo de Jonge!’

Bron: ANP

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.