Geert Wilders krijgt nul op zijn rekest van OM

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Wilders in het gebouw van de Tweede Kamer - bron:ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het gerechtshof alle verzoeken van Geert Wilders om meer onderzoek te doen en getuigen te horen, niet inwilligt. Volgens het OM is verder onderzoek overbodig, omdat het ‘dossier compleet is’.

De twee advocaten-generaal voor het gerechtshof in Den Haag vinden de onderzoekswensen ‘overbodig, niet noodzakelijk of irrelevant’. Het Hof zal op 9 november een besluit nemen over de ingediende verzoeken, die eerder deels al werden afgewezen door de rechtbank.

Een advocaat-generaal…vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie bij strafzaken aan een Nederlands gerechtshof. Zijn functie is te vergelijken met die van Officier van Justitie bij een rechtbank.

Regiezitting in bunker op Schiphol

Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops wilde veel getuigen laten oproepen. Het gaat onder anderen om premier Mark Rutte (VVD) en enkele ministers uit Rutte II, burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls (CDA), politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en ex-VVD-Kamerlid Joost Taverne. In het veelbesproken boek van eveneens ex-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes is te lezen dat Taverne tegen het vonnis jegens Wilders was.

De PVV’er werd veroordeeld voor zijn uitspraken over ‘minder, minder, minder’-Marokkanen, maar kreeg geen straf. Hij besloot om in beroep te gaan. De regiezittingen hebben deze week plaats in een extra beveiligde bunker op Schiphol. Volgens de advocaten-generaal is het ‘volstrekt irrelevant’ hoe de VVD-fractie over het eerste vonnis dacht: ‘Dat zijn politieke kwesties en daar gaat het hier niet om.’

Dit wil Wilders’ advocaat allemaal…

Knoops wil dat deskundigen nader onderzoek doen naar begrippen als discriminatie, ras en vrijheid van meningsuiting. Volgens hem is een internationaal verdrag (IVUR) daarover niet eenduidig. ‘Het gaat maar om vier deskundigen die alle theorieën in kaart kunnen brengen. Het zou ook discussies vermijden over de eerlijkheid van dit belangrijke proces,’ zei Knoops. Wilders’ advocaat wil graag weten hoe de VVD het IVUR-verdrag uitlegt. Knoops wil ook de duizenden mensen laten verhoren die aangifte deden tegen Wilders om zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken in 2014. Knoops denkt dat van hogerhand is toegewerkt naar vervolging van de PVV-leider.

Hij wil weten of bewindslieden afspraken hebben gemaakt, over onder meer hun reactie op de uitlatingen van Wilders. Volgens de scheiding der machten mogen politici zich niet bemoeien met rechtszaken. Ook vermoedt de advocaat sturing vanuit het Openbaar Ministerie (OM) om aangifte te doen bij de politie. De manier waarop vervolgens aangifte werd gedaan, rammelt aan alle kanten, oordeelt Knoops.

Geert Wilders: is rechter ‘minder’-proces wel neutraal?