Amsterdam

‘Erdogan dwarsboomt komst Turkse journalist naar Amsterdam’

24 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De voor het Turkse regime gevluchte journalist Can Dündar zou naar Amsterdam komen voor een lezing in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Maar Turkije maakt zijn komst onmogelijk doordat een Turkse officier van justitie een oproep aan opsporingsorganisatie Interpol heeft gedaan om een arrestatiebevel uit te vaardigen.

Omdat het op dit moment onduidelijk is of Interpol gehoor gaat geven aan de oproep, is het voor Dündar niet veilig om van zijn onderduikadres in Duitsland naar Nederland te reizen, meldt De Balie in een persbericht.

Bijeenkomst gaat door met Skype-verbinding

Dündar, voor zijn vlucht hoofdredacteur van de Erdogan-kritische krant Cumhuriyet, zou in De Balie de Vrijheidslezing houden. Dat hij niet komt, betekent niet dat hij niet zal spreken: medewerkers van De Balie zijn naar eigen zeggen naar Duitsland gereisd om hem daar te interviewen. Op 1 november zal dit gesprek in de Balie worden uitgezonden.

Dündar zal ook via een Skype-videoverbinding aanwezig zijn om met het publiek de discussie aan te gaan. Yoeri Albrecht, algemeen directeur van De Balie, noemt de houding van de internationale politie-organisatie Interpol ‘stompzinnig’. Dündar zelf betreurt het feit dat zijn komst op het laatste moment is afgeblazen: ‘U kunt zich voorstellen hoezeer het mij spijt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sultan met een wel heel kort lontje

Onder Dündar was Cumhuriyet een van de weinige kranten die nog kritisch durfden te schrijven over Erdogans regime, die Turkije heeft veranderd in een dictatuur. Die kritiek op de sultan met een wel heel kortje lontje kwam Dündar duur te staan. Een Turkse rechter veroordeelde de journalist in mei vorig jaar tot vijf jaar en tien maanden cel.

Dündar stond terecht vanwege het lekken van staatsgeheimen. Dundar werd eerder op de dag van het vonnis nog beschoten net buiten de rechtbank in Istanbul. Na het vonnis sprak Dundar collega-journalisten buiten het gebouw toe: ‘Wij moeten allemaal dapper zijn’. Hij vluchtte daarna in allerijl naar Duitsland en houdt zich dus verborgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.