Donald Tusk haalt de zweep erover tijdens EU-top

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Tusk - Foto: AFP

Donderdag en vrijdag komen de 28 leiders van de Europese Unie (EU) in Brussel samen voor hun najaarstop. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk wil dat regeringsleiders in de toekomst sneller beslissingen kunnen nemen, zodat de Unie slagvaardiger wordt.

Hij stelt een nieuwe werkwijze voor om sneller knopen te kunnen doorhakken over gevoelige onderwerpen.

Stevige discussie, en daarna een oplossing

Hij denkt de geregeld voorkomende impasses te kunnen doorbreken met behulp van wat hij Decision Notes noemt, besluitvormingsstukken, waarin hij de kern van een conflict tussen de EU-landen beschrijft. Daarover verwacht hij dan een stevige discussie en vervolgens een oplossing. Lukt dat niet, dan kan een aantal lidstaten desgewenst het voortouw nemen als de deur voor de anderen maar open blijft staan.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Rutte III heeft niets geleerd van de EU-geschiedenis 

Volgens ingewijden valt de nieuwe werkwijze bij de meeste landen goed. Het betekent in elk geval dat de regeringsleiders aan macht winnen. Het doel is om tijdens dertien EU-toppen, verspreid over twintig maanden, elke impasse (migratiebeleid, EU-integratie) te doorbreken. ‘Het is hoog tijd dat we de zaken in eigen hand nemen,’ schrijft EU-president Donald Tusk volgens de Belgische krant De Morgen in zijn uitnodigingsbrief aan de regeringsleiders voorafgaande aan de top. Als het voorstel van Tusk slaagt, zal de Europese Commissie vermoedelijk minder aan de touwtjes trekken.

Deze heikele thema’s komen aan bod

Donderdag om 14.00 uur ontvangt Tusk de regeringsleiders en presidenten. Tijdens de eerste sessie vanaf 15.30 uur zijn migratie, een digitaal Europa en veiligheid de thema’s. Om 19.30 uur schuiven de regeringsleiders aan voor het werkdiner. Dan zullen de troebele betrekkingen met Turkije worden besproken, Officieel zijn er nog altijd onderhandelingen met Turkije over EU-lidmaatschap, maar in de EU is er eigenlijk niemand die dat nog wil. Behalve Polen, bleek deze week. Ook Noord-Korea en het op losse schroeven staande atoomakkoord met Iran komen aan de orde, evenals de EU-vrijhandelspolitiek.

Vrijdag worden de leiders om 9.00 uur aan het werkontbijt verwacht voor de bespreking van de ’leidersagenda’ voor de komende twee jaar. Omdat het Verenigd Koninkrijk nog tot 29 maart 2019 lid is, is de Britse premier Theresa May daar bij. Vanaf 10.30 uur moet de zaal verlaten en praten de 27 onderling verder over de Brexit. De top wordt naar verwachting om 13.00 uur afgesloten met persconferenties.