#Rutte III

‘Dijkhoff wil fractievoorzitter VVD worden’

12 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Klaas Dijkhoff wil fractievoorzitter van de VVD worden. De demissionaire minister van Defensie heeft zich kandidaat gesteld.

Dat meldt persbureau ANP donderdag op basis van ingewijden.

Dijkhoff is sinds begin deze maand demissionair minister van Defensie, als de opvolger van zijn partijgenoot Jeanine Hennis. Daarvoor was hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Over twee weken is het kabinet klaar

Al langer was binnen de partij te horen dat Dijkhoff of Hennis de fractie zou gaan leiden. De toekomst van Hennis is onduidelijk sinds zij op 3 oktober aftrad, vanwege het bikkelharde rapport over het dodelijke mortierongeluk in Mali. Zij is in maart wel gekozen als lid van de Tweede Kamer.

Eerder werd zij nog genoemd als minister van Buitenlandse Zaken. Over twee weken staat het kabinet op het bordes, zei VVD-leider Mark Rutte eerder vandaag. Dan is ook bekend wie welke ministerpost zal krijgen.

Zijlstra wil wel minister worden

Rutte kreeg van de Kamer de opdracht een kabinet te vormen, door hem als formateur aan te wijzen. Het is al bekend dat Rutte III – met daarin naast VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – met zestien ministers en acht staatssecretarissen – groter wordt dan het huidige kabinet van VVD en PvdA.

Halbe Zijlstra is nu nog voorzitter van de Kamerfractie, die bestaat uit 33 leden. Hij heeft eerder aangegeven in het nieuwe kabinet te willen, het liefst als minister van Sociale Zaken of van Buitenlandse Zaken. Tot 22 oktober kunnen zich kandidaten melden voor het fractievoorzitterschap van de VVD.

Dijkhoff: heel slim ventje, geboren voor de politiek >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.