Dertig maanden cel voor mishandeling homostel bij pont

19 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De mannen werden in elkaar geslagen na eerst te zijn uitgescholden op de pont - bron:ANP

De 24-jarige Mamadou D. moet dertig maanden de cel in voor de ernstige mishandeling van twee mannen vorig jaar bij de pont in Amsterdam. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 8.000 euro.

De rechtbank in Amsterdam oordeelt, net als het Openbaar Ministerie, dat niet kan worden vastgesteld dat het om homogerelateerd geweld ging. Het OM had vier jaar tegen D. geëist. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij zijn willekeurige slachtoffers zo heeft toegetakeld. ‘Volstrekt nodeloos heeft hij binnen een paar seconden het leven van twee onschuldige burgers volledig overhoop gehaald.’

Het incident deed veel stof opwaaien, omdat wel het vermoeden bestaat dat de seksuele geaardheid van de twee slachtoffers een rol speelde. Een getuige zou iemand ‘homootje, homootje’ hebben horen roepen, maar de daders kunnen zich dat niet herinneren, meldt de lokale zender AT5.

Een tweede verdachte moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Over de vervolging van de derde verdachte moet het OM nog een beslissing nemen.

Door drie mannen toegetakeld

Het homopaar werd in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober door drie mannen toegetakeld toen ze van een feestje kwamen. Op de pont zouden de daders de twee al hebben geprovoceerd. Het koppel besloot dat te negeren.

Toen de pont aanmeerde en de mannen afstapten op de De Ruijterkade, liep de situatie uit de hand. Op het fietspad reden de daders het homopaar klem. De mannen werden geschopt en in elkaar geslagen. Een van hen liep een schedelbreuk op en een bloeding in de hersenen. Het andere slachtoffer raakte niet zwaargewond, maar heeft nog psychisch nog last van de aanval.

Niet verhinderen

Omstanders wisten de daders uiteindelijk te stoppen, maar konden niet verhinderen dat ze wegvluchtten. Naar aanleiding van een aflevering van tv-programma Opsporing Verzocht stroomden de tips binnen bij de politie. Een van de daders, die achterop een scooter zat, keek op de bewuste avond recht in de lens van een toezichtcamera.

De 24-jarige D.  is tevens veroordeeld voor een andere mishandeling, tijdens een nachtelijke vechtpartij in januari dit jaar. In de Warmoesstraat trapte en sloeg hij  twee Engelse toeristen die hij nepdrugs zou hebben verkocht. D. is al eerder veroordeeld, onder meer voor diefstal en een drugsdelict. Hij behoort tot de Top600, de lijst die Amsterdam heeft aangelegd van jonge, gewelddadige veelplegers.