Rutte III

CDA-prominenten openen aanval op Buma

13 oktober 2017

Nog in de week dat het Regeerakkoord is gepresenteerd, wordt CDA-leider Sybrand Buma onder vuur genomen vanuit eigen gelederen. Prominenten van de partij kunnen zich niet vinden in de koers die Buma uitstippelt.

Tijdens een bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut van het CDA, wordt de koers van Buma onder vuur genomen. Pijnpunt is vooral de HJ Schoolezing, die Buma begin september uitsprak in de Rode Hoed. Critici vinden dat Buma nieuwkomers de joods-christelijke waarden op wil leggen. Dat meldt dagblad Trouw.

De HJ Schoolezing wordt elk jaar georganiseerd door Elsevier Weekblad. Dit jaar mocht Buma het politieke jaar aftrappen. Hij sprak over ‘verwarde tijden die om richting vragen’.

HJ Schoolezing

Buma spreekt de HJ Schoolezing uit: ‘Verwarde tijden die om richting vragen’
Verwarde tijden!’ die om richting vragen'Verwarde tijden!' die om richting vragen
Dit boek bevat de uitgebreide, geannoteerde en geïllustreerde versie van de negende
HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad die CDA-leider Sybrand Buma maandagavond 4 september 2017 heeft gehouden in de Rode Hoed in Amsterdam.
Bestel het hier.

In de lezing zei Buma dat ‘verscheidenheid nooit een doel op zich is geweest’. Daarnaast merkt Buma op dat de hoop op een verlichte islam ijdel is gebleken. Buma stelt dat de Nederlandse samenleving zich niet hoeft aan te passen aan migranten, en dat het eerder andersom zou moeten: ‘We hoeven ons niet in bochten te wringen om de vraag te beantwoorden of de normen en waarden in onze samenleving moeten veranderen met de komst van zovelen uit andere geloven en tradities. Dat hoeft niet.’

Volgens hoogleraar theologie Erik Borgman, ook aanwezig bij de discussie van het wetenschappelijk instituut, is Buma te ver gegaan. ‘In de Schoolezing zit een moeilijk te verteren passage,’ zegt Borgman tegen Trouw. ‘Zoals scholen niet kunnen zeggen: “wij willen graag andere leerlingen”, kan een overheid niet zeggen: “wij willen graag andere burgers”. Ook de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, vindt dat Buma te weinig oog heeft voor de allochtone jongere.

‘Rutte III haalt de finish’

Buma was zelf niet aanwezig bij de avond, omdat hij het Regeerakkoord moest verdedigen in De Burcht in Leiden. ‘Het zijn verwarde en verwarrende tijden,’ zei Buma, refererend aan de titel van zijn Schoolezing, ‘maar we kunnen vertrouwen hebben in de toekomst.’ Volgens Buma haalt het volgende kabinet de verkiezingen in 2021.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vorige week kwam er al kritiek van oud-CDA-minister Ernst Hirsch Ballin. Hij vindt dat Buma zich met de Schoolezing een verkeerd signaal afgeeft: ‘Buma laat de migrant in de kou staan’. Dat zei Hirsch Ballin in Trouw. De boodschap mag volgens de oud-minister best streng zijn, maar ‘het is de toon die de muziek maakt’.

Ook bedankte rabbijn Lody van de Kamp deze week als CDA-lid. De rabbijn weigert ‘mee te doen aan een zogenaamd joods-christelijke samenleving die gebruikt wordt om anderen uit te sluiten’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.