#Rutte III

Carola Schouten genoemd als vicepremier

17 oktober 2017

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wordt vicepremier in het derde kabinet van premier Mark Rutte. Ze was de afgelopen maanden betrokken als mede-onderhandelaar namens de ChristenUnie in de formatiegesprekken.

Ingewijden bevestigen het dinsdag tegenover ADNamens het CDA zou het de Rotterdamse Wethouder Hugo de Jonge worden, die tevens een van de ministers wordt voor Volksgezondheid.

Eerdere kabinetten

Schouten is sinds 2011 Kamerlid en is onder andere woordvoerder voor financiën en pensioenen. Welk ministerie ze onder zich krijgt, is nog niet bekend.

De Jonge, een relatieve onbekende in Den Haag, was tijdens verschillende kabinetten-Balkenende politiek assistent van de toenmalige CDA-ministers van Onderwijs Maria van der Hoeven en Marja van Bijsterveldt. Op dit moment is hij wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam.

Het CDA draagt ook Ank Bijleveld-Schouten voor als minister van Defensie. Met Ank Bijleveld komt er opnieuw een vrouw op Defensie. Ze kwam eind jaren tachtig in de Tweede Kamer en schopte het tot vicevoorzitter. In 2001 werd ze burgemeester van Hof van Twente, maar in 2007 keerde ze terug naar het Binnenhof om staatssecretaris van Binnenlandse Zaken te worden in het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Ze is sinds 2011 commissaris van de Koning. Ook is bevestigd dat CDA-senator Wopke Hoekstra minister van Financiën wordt. Hij is nog partner bij McKinsey.

Dinsdag viel ook de naam Andries Heidema, burgemeester van Deventer, als minister van Landbouw namens de ChristenUnie. Heidema studeerde aan de landbouwuniversiteit Wageningen en werkte onder meer als projectmanager bij het toenmalige ministerie van VROM.

Het is voor het eerst in tijden dat er weer een aparte minister van Landbouw komt, in het huidige kabinet hadden de PvdA-staatssecretarissen Sharon Dijksma en Martijn Van Dam deze portefeuille.

Zestien posten

Maandag werd bekend dat Halbe Zijlstra de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, en dat Eric Wiebes de leiding krijgt over het ministerie van Economische Zaken. Het nieuwe kabinet heeft in totaal zestien nieuwe ministersposten te verdelen.

Ook worden acht staatssecretarissen aangewezen. Naar verwachting staat het nieuwe kabinet 26 oktober op het bordes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.