Boek Astrid Holleeder wordt verfilmd tot serie in Amerika

13 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Astrid Holleeder publiceert boek over Willem Holleeder

Twee Amerikaanse filmmaatschappijen gaan een tv-serie maken die is gebaseerd op het boek Judas van Astrid Holleeder. Atlas Entertainment en Amblin Television kopen de filmrechten van het verhaal.

Judas is een aangrijpend, waargebeurd verhaal, met geweldige personages die van de pagina’s af springen. Het is een intens familiedrama met een emotionele en persoonlijke kijk daarop,’ zegt Darryl Frank van Amblin Television.

‘We wisten meteen dat er een goede televisieserie in zat,’ meldt Charles Roven van Atlas Entertainment.

Atlas produceerde een van de hitfilms van dit jaar, Wonder Woman. Amblin is het productiehuis achter onder meer series als The Americans en Bull.

Bestverkochte boek van 2016

Judas is in Nederland het bestverkochte boek van 2016. Er zijn meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. In het boek beschrijft de jongste zus van Nederlands grootste crimineel Willem Holleeder in detail haar jeugd in het gezin Holleeder, haar relatie met haar broer Willem, haar overwegingen om tegen hem te getuigen en hoe zij bewijs tegen hem verzamelde door geluidsopnamen te maken. In het boek wordt duidelijk dat Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Zelf ontkent hij de inhoud.

De uitgeverij van het boek, Lebowski, kreeg een dozijn aanbiedingen uit Hollywood, zegt uitgever Oscar van Gelderen. Amblin en Atlas trokken aan het langste eind. ‘Astrid vindt het fantastisch dat Steven Spielberg erbij betrokken is via zijn productiehuis Amblin. Dat is ongekend,’ zegt Van Gelderen. Hij en Astrid Holleeder zijn blij dat Judas een tv-serie wordt in plaats van een film. ‘Het boek is dermate complex dat een tv-serie wel gepast is,’ zegt hij daarover.

Niet bekend

Het boek doet het volgens Van Gelderen ook erg goed in het buitenland, waar Willem Holleeder niet bekend is. ‘Ieder land heeft wel zijn eigen Willem Holleeder, maar nergens heeft men een Astrid Holleeder,’ zegt hij. ‘Dat spreekt Hollywood aan.’

Judas werd om veiligheidsredenen in het buitenland gedrukt en zonder titel of auteur aan boekwinkels aangeboden. In de interviews naar aanleiding van het verschijnen van het boek, gaf Astrid Holleeder aan dat ze was ondergedoken en vreesde ze voor haar leven. Ze zag het boek vooral als een testament voor haar dochter.

Het is nog niet bekend wanneer de serie in productie gaat en wordt uitgezonden. De Engelstalige versie van het boek verschijnt in het voorjaar van 2018 in de Amerikaanse boekenwinkels.