Defensie

Baudet wekt afschuw met legervest tijdens Hennisdebat

03 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet verscheen dinsdag tijdens het debat over de verantwoordelijkheid van minister Jeanine Hennis (VVD) voor het dodelijke mortierongeval in Mali in legertenue voor de Tweede Kamer. In een legervest gehuld beklom hij het spreekgestoelte van de vergaderzaal van de Tweede Kamer, tot afgrijzen van Kamervoorzitter Khadija Arib.

‘Wat heeft u nu weer aan? Ik vind die niet gepast bij het debat,’ reageerde Arib, zichtbaar verafschuwd. Ook bij andere Kamerleden viel de stunt van Baudet niet in goed aarde. Vanaf de publieke tribune klonk wel applaus toen de Forum-voorman weer terug naar zijn zetel liep.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar zijn ensemble had wel een functie: hij liet het vest zien en verder onder meer een stel legerkisten. De bedoeling was om aan te tonen dat het materiaal waarmee Nederlandse militairen zouden moeten werken volgens hem niet deugt. Militairen die beter materiaal en kleding willen, schaffen die doorgaans zelf aan. Forum voor Democratie geeft daarom zelf aan een militair als minister van Defensie te willen, en Baudet kondigde aan in de tweede termijn van het debat een motie van wantrouwen tegen Hennis in te dienen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Kamer debatteert dinsdag over de verantwoordelijkheid van Hennis voor het fatale mortierongeluk in Mali in juli vorig jaar. Daarbij kwamen de militairen Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24) om het leven. Hennis zelf is nog niet inhoudelijk aan het woord geweest. Zij spreekt om half zeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.