Hoogeveen

Moeder opgepakt in mysterieuze zaak Sharleyne

17 oktober 2017

De moeder van de in 2015 overleden achtjarige Sharleyne uit Hoogeveen is alsnog aangehouden. De 37-jarige vrouw wordt verdacht van moord dan wel doodslag, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

Op grond van nieuwe aanwijzingen, zoals een nieuw forensisch rapport, is de moeder maandag aangehouden. Ze wordt later deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris, die beslist over haar voorarrest.

Sharleyne overleed in 2015 na een val van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. Haar lichaam werd in de nacht van 7 op 8 juni onderaan de flat gevonden. Nooit is komen vast te staan of het meisje is gevallen, gesprongen of gegooid. Op basis van getuigenverklaringen was eerder wel al vast komen te staan dat de moeder zich, direct na de val, op de galerij bevond.

Noodlottig ongeval

In eerste instantie werd gedacht dat het om een noodlottig ongeval ging. De vader van het meisje geloofde dat echter niet en begon een zogeheten artikel 12-procedure om vervolging af te dwingen. Het gerechtshof in Leeuwarden gaf de vader gelijk.

Het meisje woonde met haar alcoholverslaafde moeder in flat De Arend in Hoogeveen. De moeder liet haar alleen in smerige, onveilige ruimtes, er was sprake van huiselijk geweld en alcohol- en drugsgebruik in haar nabijheid, en van verwaarlozing. Volgens de vader was de moeder van Sharleyne ook suïcidaal. Instanties waren bekend met problemen in het gezin, maar grepen niet in. Drie inspecties concludeerden in 2016 dat er grote fouten zijn gemaakt in de zaak.

Niet in vrijheid

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader bijstaat, laat weten dat zijn cliënt ‘opgelucht’ is door de aanhouding van de moeder. ‘Het is goed te vernemen dat het OM nu heeft doorgepakt. Een verdachte van een dergelijk ernstig levensdelict hoort een strafproces niet in vrijheid af te wachten.’

Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen zei eerder dat zijn zorgmedewerkers niet hebben gefaald. ‘Dat wat we deden, was op zich goed en met de beste intenties, maar het was niet genoeg.’ De gemeente wees een schadeclaim van de hand. De advocaat van de vader wil daarom de betrokken zorgmedewerkers onder ede horen. ‘Als juist in deze bizarre zaak de conclusie is dat de instanties niet verwijtbaar hebben gehandeld, in welke zaak dan wel? Dit falen kan niet zonder gevolgen blijven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.