Motorclubs

Opnieuw kopstuk Satudarah gearresteerd

30 oktober 2017

De politie heeft wederom een prominent lid van motorclub Satudarah gearresteerd. De Tilburger Guus P. (52) werd maandag aangehouden omdat hij zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan georganiseerde hennepteelt.

Guus P. is de leider van de Europese chapters van Satudarah.

In totaal werden maandag vijf verdachten uit Tilburg en Goirle aangehouden. De politie wil alleen kwijt dat twee verdachten banden met motorclub Satudarah hebben. P’s advocaat wil niet reageren.

Een man die de media niet schuwt

P. runt een beddenspeciaalzaak in Tilburg. Daarvoor werkte hij kort als beveiliger. Hij is een man die de media niet schuwt. Zo gaf hij eerder tegenover het Brabants Dagblad aan dat het geld voor de zoekactie bij het clubhuis in Tilburg ‘beter aan de zoektocht naar Anne Faber had kunnen worden besteed’. In een ander interview tegenover dezelfde krant noemde P. pogingen van Justitie om de club te verbieden ‘een wanhoopsdaad’.

De politie kwam de criminele organisatie op het spoor tijdens hennepruimdagen. Op 9 oktober werden al zes andere verdachten aangehouden.

Al drie landelijke bestuursleden van Satudarah aangehouden

In een ander onderzoek werden vorige maand al drie landelijke bestuursleden van Satudarah aangehouden. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel.

Het kabinet wil motorclubs verbieden. ‘Er komt een verbod op Outlaw Motorcycle Gangs (criminele motorbendes). (…) Motorbendes ontwrichten de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur en door drugsoverlast, witwaspraktijken, fysiek geweld en tal van andere criminele activiteiten,’ staat in het akkoord.

Pogingen strandden in de rechtbank

Het Openbaar ministerie probeerde 10 jaar geleden de Hells Angels te verbieden, maar die pogingen strandden in de rechtbank. In 2007 oordeelde de rechter dat de afdeling in het Friese Harlingen geen criminele organisatie is en daarom niet verboden kon worden. Afgelopen jaren is eveneens geprobeerd de Bandidos, Satudarah en No Surrender aan te pakken.

Op dit moment loopt een rechtszaak tegen de Bandidos, No Surrender en de Haarlemse afdeling van de Hells Angels. Binnenkort komt daar een zaak tegen Satudarah bij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.