CDA-jeugd: Buma terug naar onderhandelingstafel

17 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Meer dan 700 afstudeerders van de Rotterdam School of Management (RSM) lopen in optocht door de binnenstad van Rotterdam - bron:ANP

Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, eist dat de moederpartij opnieuw gaat onderhandelen over het Regeerakkoord. Ze wil de basisbeurs terug.

De afschaffing van de basisbeurs leidt tot ongelijkheid en verhoogt de drempel om te gaan studeren, vindt het CDJA. De afdeling wil de terugkeer van de basisbeurs via een resolutie afdwingen op het partijcongres op 4 november.

De eis komt, een week na de presentatie van het Regeerakkoord, op een lastig moment voor CDA-leider Buma. ‘Maar we vinden dit punt zo belangrijk, dat we willen dat hij opnieuw om de tafel gaat zitten,’ zegt Lotte Schipper, voorzitter van de jongerenvereniging, tegen Elsevier Weekblad.

Opnieuw onderhandelen

Schipper vergelijkt het met het Regeerakkoord  van 2012. Toen moest de VVD onder grote druk van de achterban opnieuw om de tafel met de PvdA om te onderhandelen over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat werd toen aangepast in het Regeerakkoord. Schipper: ‘Als in 2012 het regeerakkoord kon worden aangepast om bankiers minder zorgpremie te laten betalen, kan het nu worden aangepast om de bakkerszoon naar school te helpen.’

Buma zei vorige week te betreuren dat de terugkeer van de basisbeurs niet is gelukt. Hij wees er daarbij op dat in plaats daarvan het collegegeld voor eerstejaars is gehalveerd. Maar dat vindt het CDJA niet voldoende. Schipper noemt het een ‘lokmiddeltje waarna studenten zich alsnog diep in de schulden steken’. Ze wijst erop dat de korting maar 5 procent is van een volledige basisbeurs. ‘Daarnaast verdwijnen de basispolissen en gaat de btw omhoog, waardoor boeken duurder worden en de rente omhooggaat. Het totaalpakket voor studenten wordt er dus niet beter op,’ zegt Schipper.

Kans van slagen

De voorzitter gelooft sterk dat de resolutie kans van slagen heeft. ‘We hebben grote invloed uitgeoefend op het verkiezingsprogramma en werden daarbij “hofleverancier van standpunten” genoemd. Bij het CDA wordt veel waarde gehecht aan de terugkeer van de basisbeurs, dus wij denken dat er bij leden van het CDA veel steun voor is om terug te keren naar de onderhandelingstafel.’

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) onderschrijven het voorstel van het CDJA en roepen het CDA ook op zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden.

Moeilijke taak

De kans dat er nog wat verandert aan het Regeerakkoord is klein. Buma staat voor een moeilijke taak als de resolutie wordt aangenomen. Schipper wil daar niet op ingaan. ‘We wachten eerst de resolutie af.’

De terugkeer van de basisbeurs wordt geen breekpunt genoemd in de resolutietekst. Mocht de resolutie worden aangenomen, dan kan de partijleiding toch het Regeerakkoord blijven steunen.