Regeerakkoord

Kabinet kondigt verbod op criminele motorbendes aan

10 oktober 2017

Het nieuwe kabinet kondigt een verbod aan op criminele motorbendes. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord.

‘Er komt een verbod op Outlaw Motorcycle Gangs (criminele motorbendes). (…) Motorbendes ontwrichten de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur en door drugsoverlast, witwaspraktijken, fysiek geweld en tal van andere criminele activiteiten,’ staat in het akkoord.

Het Openbaar ministerie probeerde 10 jaar geleden de Hells Angels te verbieden, maar die pogingen strandden in de rechtbank. Zo oordeelde de rechter in 2007 dat de afdeling in het Friese Harlingen geen criminele organisatie is en daarom niet verboden kon worden.

Afgelopen jaren is eveneens geprobeerd de Bandidos, Satudarah en No Surrender aan te pakken.

Rechtszaken tegen clubs

Op dit moment loopt een rechtszaak tegen de Bandidos, No Surrender en de Haarlemse afdeling van de Hells Angels. Binnenkort komt daar een zaak tegen Satudarah bij.

Onlangs zijn drie van de vier landelijke Satudarah-leiders opgepakt, naar de vierde leider Michel B. wordt nog gezocht. Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de zaak.

Dinsdagochtend deed de politie een inval bij een café in Tilburg dat fungeerde als alternatief clubhuis voor Satudarah. Zeker twintig agenten en een speciale zoekploeg van Defensie zoeken in en rond het pand naar wapens, meldt een politiewoordvoerder. Op het moment van de inval was volgens hem niemand aanwezig. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.