Terreur

Vier jihadisten verliezen hun Nederlanderschap

13 september 2017Leestijd: 2 minuten

Demissionair minister Stef Blok (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft het Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken die zich in het buitenland aansloten bij een terreurbeweging. Het gaat om de Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B.

Sinds maart kan het paspoort worden ingetrokken als de nationale veiligheid in het geding is. Een nieuwe wet maakt dat mogelijk.

Tot ongewenst vreemdeling verklaard

Het is de eerste keer dat jihadisten op basis van deze wet hun Nederlanderschap verliezen. Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B. zijn tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar een ander Schengenland reizen.

Immers, als zij zich eenmaal in een van deze landen bevinden, kunnen zij vrijelijk de Nederlandse grens oversteken. Niemand die in dat geval hun paspoort controleert. Alle vier de mannen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, zijn eerder veroordeeld. Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde.  Onder de nieuwe wet kan het Nederlanderschap overigens ook worden ingetrokken zonder dat iemand is veroordeeld.

De Nederlandse overheid heeft geen gegevens meer over Nederlanders die twee of meer nationaliteiten hebben, blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad.

Bekeerlingen en Marokkanen

Nederlanders die afreisden naar het kalifaat om te strijden voor terreurgroep IS, zijn relatief vaak bekeerlingen en Marokkaans. Ongeveer vijftig Syriëgangers zijn teruggekeerd. Zij worden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in de gaten gehouden. Het totaal aantal jihadisten die het Nederlanderschap (waarschijnlijk) verliezen ,staat inmiddels op vijf.

Eind juli werd bekend dat Groot-Brittannië 150 jihadisten en andere criminelen hun nationaliteit ontneemt. De Britse overheid is bang dat zij anders terugkomen naar het Verenigd Koninkrijk en daar dood en verderf zullen zaaien. Nu het kalifaat in Syrië en Irak snel afbrokkelt, proberen de jihadisten terug te keren naar Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.