Formatie

Tegenslag voor de formatie: polderoverleg mislukt

04 september 2017

Het zogeheten polderoverleg is mislukt. De vakbonden en de werkgevers hebben geen overeenstemming bereikt over een sociaal akkoord. De bonden FNV, CNV en VCP weigeren in te stemmen met een versoepeling van het ontslagrecht.

Dat werd vanochtend bekend. Informateur Gerrit Zalm had de onderhandelende partijen op het hart gedrukt om voor 1 september tot een akkoord te komen, weet NRC op basis van bronnen. Die deadline is niet gehaald.

Tegenslag voor de formatie

Voor de formatie was een sociaal akkoord met de bonden en de werkgevers een belangrijke steun in de rug geweest. De vier formerende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, moeten het nu zonder die steun stellen. Met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer is dat een tegenslag.

Tijdens het polderoverleg werd onder meer onderhandeld over een nieuwe flexwet en doorbetaald loon bij ziekte voor zzp’ers. Het idee was dat er in dit overleg overeenstemming zou worden bereikt over nieuwe regels voor de arbeidsmarkt. De bonden eisten dat zzp’ers duurder zouden worden, zodat werkgevers meer geneigd waren om mensen  in vaste dienst te nemen. Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, wilde juist dat het ontslagrecht werd versoepeld.

‘Doorgeschoten flexibilisering’

Uiteindelijk lukte het niet om de werkgevers en de werknemers dichter bij elkaar te brengen. Han Busker, voorzitter van de FNV, zegt tegen NRC Handelsblad: ‘We wilden de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpakken, werkgevers wilden juist de risico’s aan hun kant verkleinen.’

Volgens De Boer is het mislukken van het polderoverleg ‘erg jammer’.  Hij pleit voor een ‘modern stelsel van contracten’, maar kon de bonden daar niet van overtuigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.