Den Haag

Rutte noemt Juncker romanticus: ‘Dat ben ik niet zo’

13 september 2017

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak woensdag zijn jaarlijkse State of the Union-speech uit. Premier Mark Rutte (VVD) heeft wel een aantal op- en aanmerkingen.

Junckers bombastische toekomstvisie valt niet helemaal in goede aarde bij Rutte. Vooral waar het gaat om de supermachtige Europese ‘ministers’, bijvoorbeeld op het gebied van Financiën.

Rutte wil nog een robbertje vechten met Juncker

Zo noemt Rutte het niet verstandig om het voorzitterschap van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone) samen te voegen met de post van een Europees Commissaris. Rutte voelt ook niets voor het samengaan van het voorzitterschap van de Europese Commissie in Brussel met dat van de Europese Raad, de instelling van leiders van de lidstaten.

Je moet dat gescheiden houden, aldus de premier. ‘Daar zou ik nog wel eens even een robbertje over willen vechten.’ Maar de plannen op korte termijn bevallen de premier en VVD-leider wel, zegt hij. Vooral het streven om de interne markt te verbeteren. Over de opmerkingen van Juncker over het bevorderen van de handel met bijvoorbeeld Australië is Rutte ook wel te spreken. De Luxemburger zei in zijn speech in Straatsburg ook dat uitbuiting van Oost-Europese werknemers moet worden voorkomen.

Snedige opmerking over de Luxemburger

Prima, vindt Rutte: ‘In gelijke situaties moet je gelijk loon krijgen voor hetzelfde soort werk.’ Dat Rutte het op veel punten ook niet eens is met Juncker bleek wel uit zijn snedige opmerking dat hij Juncker een romanticus vindt.

De voorzitter van de Europese Commissie zei bijvoorbeeld dat de Europese Unie de wind weer in de zeilen heeft en wil een groter en sterker Europa. ‘Juncker is een romanticus. We hebben allemaal onze eigen stijl en ik ben in de politiek niet zo’n romanticus.’

Lacherigheid regeert: politiek gereduceerd tot een lolletje

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.