Irma

Een dode en gewonden op Sint-Maarten na orkaan

07 september 2017

Een dag nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde, is er nog geen goed zicht op de omvang van de schade. Wel is duidelijk dat op het eiland, dat een Frans en een Nederlands deel heeft, is geplunderd.

‘Het openbaar bestuur heeft nog geen grip op wat er gebeurt,’ zegt de Nederlandse luitenant-ter-zee Egbert Stoel. Hij is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp voor de getroffenen in Sint-Maarten, en op Sint-Eustasius en Saba.

Update 20.01 uur: minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) meldt dat er zeker één dode is gevallen door het natuurgeweld. Ook zijn er meerdere gewonden.

Telefoonlijnen liggen plat

Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk. Het internet ligt er volledig uit en telefoonlijnen liggen plat. Luitenant-ter-zee Stoel kon niet bevestigen dat er mensen met wapens rondlopen zoals sommige eilandbewoners hebben gemeld. Wel is volgens hem duidelijk dat er plunderingen zijn geweest. Daken en voorgevels van supermarkten en tankstations zijn weggeblazen, waardoor producten voor het grijpen liggen.

Er zijn op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba zo’n veertig marechaussees om de lokale politie te helpen. Veel gebouwen op Sint-Maarten zijn beschadigd. De haven en het vliegveld van het Nederlandse deel zijn onbruikbaar, maar Stoel hoopt dat daar donderdag nog verandering in komt. Militairen zijn begonnen met het schoonmaken van de start- en landingsbaan. De hoop is dat aan het eind van de dag militaire vliegtuigen er gebruik van kunnen maken. Op Saba en Sint-Eustatius lijkt de schade mee te vallen.

Race tegen de klok

De hulpverlening is een race tegen de klok, want nieuw onheil nadert in de vorm van orkaan José, die aan kracht wint. Op basis van de huidige voorspellingen lijkt deze tropische storm echter af te buigen in noordelijke richting. Volgens Weerplaza zal José wel voor veel regen zorgen op het eiland, en dus mogelijk voor wateroverlast.

Het Amerikaanse National Hurricane Center ziet José als aanzienlijk minder krachtig dan Irma, die viel in categorie 5. Irma was de zwaarste orkaan die ooit over de Bovenwindse Eilanden trok. José kan nog uitgroeien naar categorie 3.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.