criminaliteit

Ouderdoding door minderjarige komt zelden voor

27 september 2017Leestijd: 2 minuten

De dubbele moord dinsdag in het Friese dorp Katlijk op de 63-jarige Jos Verdonk en zijn 62-jarige vrouw Margreet Andriol is hoogst opmerkelijk vanwege de leeftijd van hun verdachte zoon; hij is pas  14 jaar.

Hij is aangehouden vanwege ‘mogelijke betrokkenheid’, zo zegt de politie. Het sporenonderzoek wijst op een misdrijf. Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland meldt dat de jongen de enige verdachte is, en dat er geen andere verdachten in beeld zijn. De verdachte zit in voorarrest en wordt langer vastgehouden, aldus de politie.

Ouderdoding komt niet vaak voor

Het is de zevende moord in Friesland sinds 22 juni. In totaal vielen daarbij acht slachtoffers. Dat zijn er in een paar maanden tijd bijna drie keer zoveel als het gemiddelde van drie per jaar.

Ouderdoding komt gemiddeld vijf keer per jaar voor, zo blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van Elsevier Weekblad sinds 1992. Dat is twee procent van het totaal aantal moorden. Moederdoding komt ongeveer even vaak voor als vaderdoding. Dubbele ouderdoding komt veel minder vaak voor.

Psychische problemen

De meeste oudermoorden worden gepleegd door mannen. De gemiddelde leeftijd van de daders is 28 jaar. De meeste ouders worden doodgestoken: 40 procent. Daarna volgen verwurging/verstikking (24 procent) en dood door een slagwapen (15 procent). Slechts 7 procent wordt doodgeschoten. De meeste ouders worden om het leven gebracht in hun eigen woning of in die van de dader: 80 procent.

Over de toedracht in Katlijk wil de politie nog niets kwijt. De twee slachtoffers werden door medebewoners van hun afgelegen boerderij gevonden. De gedode vrouw gaf cursussen astrologie, haar man was geitenfokker. De verdachte werd elders aangehouden en liep stage bij een hoveniersbedrijf. Hij is de jongste van drie zonen en zou psychische problemen hebben.

Anders dan ouders die hun kind hebben gedood, plegen mensen die hun ouder(s) hebben vermoord vrijwel nooit zelfmoord. Als er sprake was van mishandeling door de ouder(s), leggen ze de schuld bij de slachtoffers en tonen geen schuldbesef. In ongeveer een derde van de zaken was sprake van waandenkbeelden.

Inclusief de moord in Katlijk, is het aantal moorden nu al 114, zes meer dan vorig jaar en dat was met 108 het laagste cijfer sinds 1992.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.