nederland

Opmerkelijk tafereel: ‘oppositie’ clasht met ‘kabinet’ over eigen risico

25 september 2017Leestijd: 3 minuten

Normaliter zijn de verhoudingen in de Tweede Kamer helder: de oppositie legt het kabinet het vuur na aan de schenen over beleid en wetsvoorstellen. Maar de aanstaande oppositie en de aanstaande regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie botsen nu al: over het eigen risico in de zorg.

De formerende partijen hebben afgesproken dat het eigen risico niet stijgt naar 400 euro, maar 385 euro blijft. Dat nieuws bracht informateur Gerrit Zalm (VVD) afgelopen woensdag naar buiten.

Gemoederen liepen hoog op in de Kamer

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die onderhandelen over een nieuw kabinet, willen nog snel de wet veranderen om dat mogelijk te maken. In ruil voor het gelijk blijven van het eigen risico gaat wel de zorgpremie omhoog. Daar kan de Kamer vooralsnog niets aan veranderen: voorstellen van de aanstaande oppositie om het plan nog aan te passen, stuitten maandagavond op eensgezind verzet van de formerende partijen, het aanstaande kabinet-Rutte III dus.

Wat een gezeur weer over die paar euro meer eigen risico. Haagse symboolpolitiek van de bovenste plank, vindt Arthur van Leeuwen

Er lagen drie voorstellen van ‘de oppositie’ op tafel: één om de extra stijging in de zorgpremie te compenseren met een extra bijdrage van de overheid, één om het eigen risico met 100 euro te verlagen en één om de koppeling tussen het eigen risico en de stijgende zorgkosten uit de wet te halen. De drie voorstellen kregen geen steun van het formatiekwartet.

De gemoederen liepen hoog op. De voltallige aanstaande oppositie zegt zich niet serieus genomen te voelen door de regering in spe. Fleur Agema (PVV) noemde het debat ‘een gigantische farce’. Hier en daar was sprake van stemverheffing.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kuzu had het over een ‘dikke middelvinger’

PvdA’er Henk Nijboer had geen goed woord over voor de gang van zaken, waarin een nog niet beëdigd kabinet een demissionair minister vraagt om een wetswijziging. ‘Staatsrechtelijk niet in de haak,’ vindt Nijboer. Het plan van de aanstaande coalitie om het eigen risico te bevriezen, maar wel de premie te laten stijgen, kwalificeerde hij als ‘geschuif met dubbeltjes’. Nijboer sloeg met zijn hand op tafel om zijn boosheid kracht bij te zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer werd gekarakteriseerd als ‘koud, kil en berekenend’. Tunahan Kuzu van DENK had het over een ‘dikke middelvinger’ naar de oppositie. Het was al met al opmerkelijk: een ‘oppositie’ die zich keert tegen een kabinet dat nog niet eens bestaat. Voor dinsdag staat een stemming gepland om de bevriezing van het eigen risico te regelen.

Hoe Hugo Borst houdbaarheid Nederlandse staatskas bepaalt

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.