Misdaad

‘OM wilde Volkert van der Graaf huisvesten in buitenland’

06 september 2017Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie heeft overwogen om Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, na zijn vrijlating te huisvesten in het buitenland. Dat meldt tv-programma Brandpunt op basis van documenten die het ministerie van Veiligheid en Justitie op verzoek van het nieuwsmedium heeft vrijgegeven.

Het idee was om Van der Graaf twee maanden onder te brengen in het buitenland, om te zien hoe Nederland zou reageren op zijn vrijlating.

Kijken hoe Nederland zou reageren op vrijlating

De buitenland-optie verdween van tafel toen Van der Graaf zelf zei liever in Apeldoorn te willen wonen, waar hij inderdaad een huis kreeg. Volgens Brandpunt heeft Van der Graaf geprobeerd publicatie van de documenten te voorkomen, maar wees het ministerie zijn bezwaren van de hand.

De veroordeelde moordenaar kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had er toen tweederde van zijn straf van achttien jaar op zitten. Een meldplicht en toezicht door reclassering, een mediaverbod, evaluatiegesprekken met het OM en een contactverbod met de nabestaanden zijn de voorwaarden die aan zijn vrijlating werden verbonden. Van der Graaf probeert echter voortdurend van die voorwaarden af te komen.

Het OM wilde eind 2016 Van der Graaf weer voor een jaar achter de tralies zetten, omdat hij voorwaarden met voeten had getreden. Het OM vond de medewerking aan de reclassering ‘ontoereikend en niet-constructief’. De rechter ging daar begin dit jaar niet in mee: de moordenaar van Fortuyn hoefde niet opnieuw de cel in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.