Natuurgeweld

Komt er een nieuwe orkaan af op verwoest Sint-Maarten?

17 september 2017

Een tropische storm met de naam Maria dreigt zich in de komende 48 uur tot een orkaan te ontwikkelen. Voor de Nederlandse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten en verschillende andere eilanden is een orkaanwaarschuwing afgegeven.

De verwachting is dat Maria zware regenval zal veroorzaken, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. Vermoedelijk komt de nieuwste orkaan in de loop van maandag en dinsdag aan, laat Weerplaza weten.

Veel regen en aardverschuivingen

Maria kan leiden tot aardverschuivingen in het gebied, dat onlangs al zwaar werd getroffen door orkaan Irma. Die zorgde voor zeker vier doden en maakte veel mensen dakloos. Maria lijkt op dit moment wel minder krachtig te zijn dan Irma, maar gaat, naast de overvloedige regenval, gepaard met veel wind. Windvlagen tot zo’n 170 kilometer per uur kunnen zorgen voor rondvliegend puin – dat overal op Sint-Maarten ligt – en leveren dus gevaar voor de inwoners van het eiland dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Mogelijk moet ook de hulpverlening worden gestaakt.

De andere tropische stormen lijken enigszins in dreiging af te nemen. Orkaan José blijft naar verwachting uit de kust en gaat niet richting New York, zoals eerder werd gevreesd. Wel kan de orkaan gevaarlijke stromingen veroorzaken bij Puerto Rico, de Bahama’s en de Amerikaanse oostkust.

Tropische storm Lee beweegt zich boven de Atlantische Oceaan richting Mexico zonder in kracht toe te nemen. Ten westen van Mexico zijn inmiddels alweer twee nieuwe tropische stormen ontstaan: Norma en Otis. Maar die ontwikkelen zich langzamer en vormen nog geen bedreiging voor Caribisch Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.