nederland

Kamer neemt coalitie in spe onder vuur om stijging zorgpremie

20 september 2017

Partijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond de aanval geopend op de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vanwege de verhoging van de zorgpremie volgend jaar met zo’n 10 euro. Die verhoging vloeit voort uit het plan van de coalitie in spe om het eigen risico volgend jaar te bevriezen op 385 euro.

Informateur Gerrit Zalm bracht eerder op de dag het verlossende woord over het eigen risico: dat zou volgend jaar niet omhooggaan. De mededeling zorgde voor tevreden reacties op het Binnenhof, omdat geen enkele partij voor een verhoging is. Totdat bleek dat de zorgpremie in 2018 op jaarbasis wél met 10 euro stijgt.

Broekzak-vestzak

‘Bedrog’ en een ‘belachelijke sigaar uit eigen doos,’ aldus de PVV. DENK had het over een rotsysteem en 50PLUS noemde het een troostprijsje. Ook de Partij voor de Dieren sprak schande over het besluit.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had het over een ‘klassieke broekzak-vestzaktruc’. Volgens hem speelt VVD-minister van Volksgezondheid Edith Schippers ‘balletje-balletje’.

De PvdA uitte kritiek op de hele gang van zaken. Volgens Henk Nijboer rammelt het staatsrechtelijk dat een coalitie in wording via een informateur een minister van een vertrekkend kabinet opdracht geeft met spoed een wet te wijzigen om een voorstel mogelijk te maken.

De SP en GroenLinks pleitten voor een ‘betere manier’ of andere oplossing om de verwachte kosten van 150 tot 170 miljoen euro op te vangen. Die ontstaan nu de eerder geplande verhoging van het eigen risico naar 400 euro wordt teruggedraaid.

Minder dan een euro

Het ministerie van Volksgezondheid schatte eerder al in dat de basispremie volgend jaar maandelijks met zo’n 6 euro zou stijgen. Daar komt nu dus op maandelijks iets minder dan 1 euro bovenop.

Mona Keijzer (CDA) verdedigde de verhoging van de zorgpremie als ‘gevolg van de keuze’ het eigen risico niet te laten stijgen. Verder wees ze erop dat mensen tot een bepaald inkomen worden gecompenseerd, omdat hun zorgtoeslag wordt verhoogd.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zag de premieverhoging eveneens als onvermijdelijk: ‘Daar kunnen we niet omheen’ om de totale zorg te kunnen betalen. Volgens haar worden mensen met een smalle beurs volledig gecompenseerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.