Europese Unie

Vraagtekens bij benoeming Sargentini in EU-commissie terreur

14 september 2017Leestijd: 3 minuten

Het Europees Parlement heeft een bijzondere parlementscommissie in het leven geroepen die onderzoek doet naar terreur. Daarin is europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks benoemd tot vicevoorzitter. Die benoeming doet wel wat wenkbrauwen fronsen.

‘Op papier is er samenwerking tussen Europese veiligheidsdiensten, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Dat wil ik onderzoeken,’ zegt Sargentini in een verklaring op de GroenLinks-website.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘IS-strijders op bootjes? Is hysterie’

Sargentini zal als tweede vicevoorzitter ‘toezien op een ordentelijk proces’ van het onderzoek door de commissie. ‘We weten uit ervaring dat echt politiewerk beter werkt dan het verzamelen van meer gegevens van alle Europeanen,’ zegt Sargentini. ‘Maar die strategie wordt niet overal in Europa toegepast.’

Horrorscenario voor pro­immigratie-activisten, ­Europa bouwt een fort. Lees meer!

De benoeming van Sargentini roept behoorlijk wat vragen op. ‘Er is geen greintje bewijs voor de stelling dat IS-strijders op vluchtelingenbootjes naar Europa komen. Is hysterie.’ Dat waren de stellige woorden van GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini op Twitter, in mei 2015.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar haar uitlating werd gelogenstraft door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die een jaar later meldde dat jihadorganisaties wel degelijk terroristen op pad stuurden via de enorme immigrantenstroom vanuit Turkije naar Europa. Op Twitter halen critici de omstreden tweet van Sargentini nog eens gretig aan:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook de PVV neemt zitting in de commissie

Naast Sargentini nemen ook europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) en PVV’er André Elissen zitting in de commissie, die bestaat uit dertig personen. De bijzondere commissie gaat onder meer de omvang van de terreurdreiging op Europese bodem in kaart brengen. Ook de tekortkomingen van de antiterrorismemaatregelen van de Europese Unie (EU) en haar lidstaten komen aan bod, evenals de effecten daarvan op fundamentele rechten.

De parlementariërs zullen EU-functionarissen en leden van nationale parlementen, regeringen en inlichtingendiensten aan de tand voelen. Ook opsporingsdiensten, rechters en slachtofferorganisaties worden opgeroepen. De commissie heeft een jaar de tijd om met haar analyse en aanbevelingen te komen. Als dat niet lukt, wordt de termijn mogelijk verlengd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.