Terrorisme

IS-bruid met heimwee naar Nederland ronselde actief jihadisten

22 september 2017Leestijd: 3 minuten

De vrouw die gehuld in niqab een interview gaf in het Belgische tv-programma Terzake, blijkt zelf heel wat op haar kerfstok te hebben. Ilham Borjani ronselde zelf actief nieuwe Syriëgangers en behoorde tot de fanatiekste Nederlandse jihadisten. Nu wil ze terugkomen.

Woensdag gaf Borjani een interview op de Belgische tv-zender VRT. Borjani vertrok in 2013 als jihadiste naar Syrië, maar was voor haar vertrek al sterk geradicaliseerd. Ze sprak openlijk haar sympathie uit voor terroristische organisatie Islamitische Staat. Ook behoorde ze tot de harde kern van een groep jihadisten uit de omgeving van Zoetermeer en Den Haag. Dat meldt De Telegraaf. ‘Ik verlang naar het kalifaat,’ schreef Borjani in 2013 al op Twitter.

Tot voor kort woonden Borjani en haar zoontje (1) in Raqqa, de stad die op het punt staat heroverd te worden door Koerdische en Arabische milities. Borjani, die in 2013 naar Syrië afreisde – ze was toen 19 jaar oud – was getrouwd met een Belgische strijder, met wie ze een zoon kreeg. Hij werd in het ‘kalifaat’ van IS geboren. ‘We slapen hier op een matras op de grond, er waren ziektes en de winter komt eraan,’ zegt Borjani. Dat is de reden dat ze terug naar Nederland wil.

Jihadiste ronselde zelf actief

De vraag is of dat wenselijk is. Borjani probeerde ook andere vrouwen te overtuigen om naar Syrië af te reizen en zich aan te sluiten bij IS. Een Rotterdamse vriendin moest ‘gewoon komen’. Borjani staat op een lijst met geregistreerde terroristen.

Of Borjani ook daadwerkelijk terug kan naar Nederland, is zeer de vraag. ‘Ik kan pas worden uitgeleverd als het Nederlandse consulaat daarom vraagt,’ zegt Borjani, die onder het alias ‘Aisha’ spreekt met de VRT. De Nederlandse staat werkt in ieder geval niet mee aan de terugkeer.

‘Vrij om niqab te dragen’

Borjani lijkt haar reis naar Syrië niet te betreuren. Dat het ‘kalifaat’ nu op instorten staat, is volgens haar te wijten aan het niet volgen van religieuze regels. ‘Al dat onrecht was er vroeger niet in Raqqa. Het was er aanvankelijk heel goed. Ik was er vrij om een niqab te dragen, terwijl ik er in Nederland voor zou worden aangestaard. En in Nederland leef je als een robot: je staat vroeg op, gaat naar school of werkt, komt thuis en gaat weer slapen. Daar hou ik niet zo van,’ zegt ze tegen de Belgische zender. ‘Ik heb hier ook dingen meegemaakt. Dat er een raket op je huis valt, is een levenservaring. Dat maak je niet mee in Nederland.’

Is uitlevering mogelijk?

Volgens de commandant van het kamp kan de vrouw echter pas terugkomen als het Nederlands consulaat om uitlevering vraagt. Het Nederlandse beleid is dat uitgereisde jihadisten niet worden geholpen om terug te komen, maar dat ze zich zelf moeten melden bij een Nederlands consulaat of de ambassade. Bovendien worden ze bij succesvolle terugkeer naar Nederland eerst aangehouden, vastgezet en verhoord. Vervolgens worden ze mogelijk vervolgd voor het zich aansluiten bij een terreurorganisatie, zoals onder meer gebeurt bij Laura Hansen – die vorig jaar uit het ‘kalifaat’ vluchtte.

Er zitten nu voor zover bekend nog zo’n 190 Nederlanders in IS-gebied. Verreweg de meesten zijn mannen, maar er zijn ook vrouwen en kinderen. De vrouwen reisden over het algemeen op jonge leeftijd naar het ‘kalifaat’ om met een IS-jihadist te trouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.