Europese Unie

In ’t Veld: ‘Regeringsleiders zetten EU-burgers buitenspel’

22 september 2017

Sophie in ’t Veld, europarlementariër voor D66 en de rechterhand van Guy Verhofstadt, windt er geen doekjes om. In ’t Veld wil dat de Europese Raad wordt afgeschaft, zodat er meer bevoegdheden naar het Europees Parlement gaan. ‘Zij zetten de burgers buitenspel.’

Dat zegt In ’t Veld in een interview met de Volkskrant. In ’t Veld grijpt de gelegenheid aan om uit te halen naar de populisten. ‘De populisten maken van de islam een cultureel probleem, maar beschouwen 2.500 slachtoffers door huiselijk geweld als incidenten.’ Volgens In ’t Veld zijn populisten daarom ‘gelegenheidsfeministen’. ‘Aan het ene kant zijn ze beste maatjes met een seksist als Trump, aan de andere kant nagelen ze moslims aan de schandpaal.’

Welke eurocrisis?

Over de Griekse schuldencrisis en de hoge werkloosheid in Zuid-Europa zegt In ’t Veld: ‘Er was helemaal geen eurocrisis. De munt is al die tijd stabiel gebleven. Zonder de euro waren de problemen nog veel groter geweest.’

Volgens In ’t Veld is het hard nodig om meer bevoegdheden af te dragen aan het Europees Parlement en de Europese Commissie. ‘Lidstaten accepteren het niet als de Commissie toezicht zou afdwingen. De Commissie is steeds verder verzwakt. Men legt zich daarbij neer en verzucht: “De lidstaten willen het niet.”’

‘Niets revolutionairs’

Opmerkelijk, want de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt hiervan geen last te hebben. In tegendeel, Juncker pleitte vorige week, tijdens zijn jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak, voor extra bevoegdheden voor de Commissie. Ook lanceerde hij het idee dat de president van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Commissie, nu twee banen, één functie moeten worden.

Nadat premier Mark Rutte zich kritisch uitte over de speech, verweet Juncker hem woensdag onwetendheid. ‘Mijn voorstel is niets revolutionairs,’ zegt Juncker. ‘Het feit dat ik ze moet herinneren aan de regels in het Verdrag, en dat ik ze daarmee verras, verraadt de staat van onwetendheid van velen die doen alsof ze Europa onder alle omstandigheden kunnen leiden,’ aldus Juncker in vileine bewoordingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.