Defensie

Hennis onder vuur na bikkelhard rapport Mali

29 september 2017Leestijd: 2 minuten

Defensie schoot ‘ernstig tekort’ bij het mortierongeluk in Mali, luidt een van de conclusies uit het keiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Minister Jeanine Hennis (VVD) voelt zich ‘verantwoordelijk’, maar wil niet aftreden. Premier Mark Rutte (VVD) houdt vertrouwen in haar.

Op de vraag of Hennis kan aanblijven als Defensie-minister is Rutte kort en krachtig: ‘Ja, dat vind ik zeker.’ Dat liet hij weten tegenover persbureau ANP. Maar of de Tweede Kamer er ook zo over denkt, moet nog blijken. Alle parlementariërs willen volgende week van Hennis horen hoe het toch zo verkeerd kon gaan op de militaire missie in Mali.

Hennis wil liever optreden dan aftreden

Hennis, demissionair minister, voelt zich ‘verantwoordelijk’ na de harde conclusies over het mortierongeluk in Mali, maar denkt niet dat aftreden de oplossing is voor de problemen. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt en er volledige openheid van zaken komt: ‘Volgens mij is dat veel nuttiger dan nu aftreden.’ Volgens Hennis komen de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hard binnen’ bij defensie.

Mali hoopt op nieuwe start, maar hoe loopt het af? Lees deze reportage van Gerbert van der Aa nog eens

Ze wil de indruk wel een beetje wegnemen dat de munitie ‘überhaupt niet is gecontroleerd’. Volgens Hennis is dat niet het geval en is de munitie ‘voor gebruik vrijgegeven door de autoriteit die we daarvoor hebben’. ‘Ik wil wel duidelijk stellen dat iedereen in deze organisatie, maar dan ook echt iedereen, de veiligheid en de gezondheid van onze militairen voorop heeft bij besluitvorming over bijvoorbeeld internationale missies,’ zegt de minister, zo meldt ANP.

Het was al bekend dat er iets mis was met de granaat

Uit het OVV-onderzoek is gebleken dat defensie ‘ernstige tekort’ is geschoten. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische hulp was niet op orde. Door de te vroeg ontploffende mortiergranaat kwamen twee militairen bij Kidal om het leven en raakte een derde ernstig gewond. Volgende week heeft het debat hierover plaats in de Kamer.

Het was al bekend dat er een defect was aan de granaat. Woensdag zei voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws dat defensie fouten maakte. De mortiergranaat kwam volgens Debie uit een partij tien jaar geleden in Bulgarije gefabriceerde granaten, waarvan was geadviseerd om die af te keuren. Het rapport van een keurmeester hierover zou door defensie zijn genegeerd. Later zouden ook de benodigde controles zijn uitgebleven.

Militairen boos over Troonrede: ‘Het is genoeg geweest’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.