Natuurgeweld

Gehavend Sint-Maarten maakt zich op voor nieuwe orkaan

08 september 2017Leestijd: 2 minuten

Na het spoor van vernieling dat orkaan Irma over het eiland trok, staat Sint-Maarten alweer een nieuwe orkaan te wachten. José komt zaterdag aan land en wordt beschreven als zeer gevaarlijk.

Het eiland in de Caraïben werd woensdag ongelofelijk hard getroffen door natuurramp Irma. De schade is van een ongekende omvang. Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) zei vrijdag dat er zeker twee doden zijn gevallen en nog eens 43 gewonden.

Op het Franse deel van het eiland zouden ook verscheidene mensen zijn overleden. Veel huizen zijn verwoest, net als de haven. Naar schatting is zo’n 70 procent van de infrastructuur vernietigd. Het eiland is vooralsnog onbereikbaar voor luchtverkeer.

Grimmige sfeer, plunderingen
Meer dan 200 Nederlandse militairen zijn op het eiland om noodhulp te verlenen. Commandant van het Korps Mariniers Richard Oppelaar noemt de sfeer op het eiland ‘grimmig’. Er zijn berichten van plunderingen – op beelden is te zien hoe inwoners onder meer juweliers en elektronicazaken binnenvallen. ‘De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek,’ aldus Oppelaar.

De overheid functioneert niet, een gevolg van haperende communicatiemiddelen. Over het algemeen is de openbare orde niet in gevaar, aldus de commandant. Koning Willem-Alexander gaf vrijdag aan de getroffen gebieden te willen bezoeken, zolang hij de heropbouw niet in de weg loopt.

José komt zaterdag aan land
Intussen dreigt een nieuwe natuurramp. Vrijdag werd bekend dat de orkaan José aan kracht heeft gewonnen en in de vierde categorie valt, het op één na hoogste niveau en één categorie lager dan Irma. Dat blijkt volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) uit gegevens die een speciaal toestel van de luchtmacht heeft verzameld. De orkaan stoomt op naar Sint Maarten en bedreigt ook de eilanden Saba en Sint-Eustasius.

De orkaan gaat gepaard met windsnelheden van 240 kilometer per uur. ‘Dat maakt José een extreem gevaarlijke orkaan in de vierde categorie,’ aldus het NHC. De orkaan bereikt Sint-Maarten naar verwachting op zaterdag. Omdat er veel los puin ligt op het eiland, kunnen hoge windsnelheden snel voor extra problemen zorgen, voorspelt Weerplaza.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ongeveer op het moment dat José aan land komt, moet ook Florida zich opmaken voor een natuurramp. Orkaan Irma, amper afgezwakt, raast dan over dat deel van de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk of miljoenenstad Miami hard zal worden getroffen. De staten Georgia, Alabama en Tennessee moeten vooral rekening houden met extreme regen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.