Irma

Frans onheilsbericht doet het ergste vrezen voor Sint-Maarten na Irma

06 september 2017Leestijd: 2 minuten

De schade die orkaan Irma in Sint-Maarten heeft aangericht is zo groot dat de precieze omvang nog niet in beeld is. Het contact verloopt moeizaam. Het is ook nog niet bekend of er slachtoffers zijn.

Dat zegt minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) in een eerste reactie op het allesverwoestende natuurgeweld in Sint-Maarten, het eiland dat is  een Nederlands en een Frans deel (St. Martin) telt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Koningspaar leeft mee

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten weten in gedachten bij de getroffenen te zijn. De orkaan heeft ook flink huisgehouden op Saba en Sint-Eustatius, ook deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulp in het Caribisch gebied. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de organisatie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens een eerste schatting loopt de schade in de miljoenen. De hulpverlening  wordt bemoeilijkt doordat er nog veel regen wordt verwacht, met kans op modderstromen en landverschuivingen. Nederlandse militairen staan paraat om de helpende hand te bieden.

Solide bouwwerken zijn verwoest

Een eerdere verklaring van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb doet het ergste vrezen. De stevigste bouwwerken op het Franse deel van Sint-Maarten zijn door Irma verwoest, zegt hij.

Collomb vreest dat er nog maar weinig overeind staat op Sint-Maarten. Hij zei dat de meest solide bouwwerken, de prefectuur, het hoofdkwartier van de politie en een kazerne, de storm niet hebben doorstaan. Collomb heeft drie extra hulpploegen naar de zwaar getroffen eilanden Sint-Maarten en Saint-Barthélemy gestuurd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Franse president Emmanuel Macron zei bang te zijn dat er doden zijn gevallen. Die vrees werd bewaarheid: Frankrijk maakte later op de avond bekend dat er zeker twee doden zijn te betreuren. Irma raast verder in de richting van Cuba en Florida. Daarmee zijn de problemen voor de Bovenwindse Eilanden nog niet voorbij. Er lijkt een nieuwe orkaan in de maak.

Het gaat om de tropische storm José, die nu nog boven de Atlantische Oceaan hangt. José zou kunnen uitgroeien tot een orkaan van de eerste of tweede categorie (windsnelheden van 120 tot 170 kilometer per uur). Het is nog onzeker of José, net als Irma, Sint-Maarten vol zal raken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.